.

5-φθοριοουρακίλη (5-FU)

Σε αυτή τη σελίδα

Τι είναι και πως λειτουργεί η 5-FU;

Καρκίνος και χημειοθεραπεία

Θεραπευτικές ενδείξεις

Πως χορηγείται;

Πιθανές παρενέργειες

Πότε να αναζητήσετε τον Ογκολόγο σας;

Μέτρα προφύλαξης

Συμβουλές αυτοφροντίδας

Παρακολούθηση

Τι είναι και πως λειτουργεί η 5-φθοριοουρακίλη (5-FU) :

Η 5-φθοριοουρακίλη (5-FU) είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό" ή "κυτταροτοξικό") φάρμακο. 

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες. Οι αντιμεταβολίτες είναι ουσίες παρόμοιες με φυσιολογικές ουσίες του κυττάρου, μόνο που δεν είναι λειτουργικές. Όταν τα κύτταρα επομένως ενσωματώσουν τις ουσίες αυτές στις λειτουργίες τους, δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως πεθαίνουν. 

Επηρεάζει τη σύνθεση, την αντιγραφή και την επιδιόρθωση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και οδηγεί επίσης σε αναστολή του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης, στο εσωτερικό του κυττάρου.

Καρκίνος και χημειοθεραπεία 

Οι καρκινικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από κυτταρική διαίρεση και πολλαπλασιασμό, η οποία δεν είναι πλέον ελεγχόμενη από τους κανόνες ανάπτυξης, όπως είναι στους φυσιολογικούς ιστούς. Για παράδειγμα, τα "φυσιολογικά" κύτταρα σταματούν να διαιρούνται, όταν έρχονται σε επαφή με τα γειτονικά τους κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν αυτή την ικανότητα (και άλλες πολλές) και επομένως δεν υπακούν πλέον σε κανέναν έλεγχο και δεν διατηρούν τις ισορροπίες της κυτταρικής διαίρεσης.

Η ικανότητα της χημειοθεραπείας να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα εξαρτάται από την ικανότητά της να σταματήσει την κυτταρική διαίρεση. Αν τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να διαιρεθούν, θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα τα κύτταρα διαιρούνται, τόσο πιο πιθανό είναι η χημειοθεραπεία να τα σκοτώσει, κάνοντας τον όγκο να συρρικνωθεί.

Τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δρουν στα κύτταρα μόνο όταν αυτά διαιρούνται. Ο προγραμματισμός της χημειοθεραπείας καθορίζεται από τον τύπο των κυττάρων και το ρυθμό με τον οποίο διαιρούνται, τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία το φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Γι 'αυτό η χημειοθεραπεία χορηγείται σε «κύκλους» (δείτε το γενικό τμήμα μας που ασχολείται με τη «χημειοθεραπεία»).

Η χημειοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στην θανάτωση των κυττάρων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει μεταξύ των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων. Τα "φυσιολογικά" κύτταρα όμως, μετά την επίδραση της χημειοθεραπείας, θα μπορέσουν να αναγεννηθούν και να είναι και πάλι υγιή, αλλά εν τω μεταξύ, θα έχουν εμφανιστεί οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (παρενέργειες).

Τα "φυσιολογικά" κύτταρα που προσβάλλονται πιο συχνά από τη χημειοθεραπεία είναι τα κύτταρα που διαιρούνται ταχύτερα (δηλαδή αυτά του αίματος, τα κύτταρα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και οι θύλακες των τριχών), με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνές και εμφανείς οι παρενέργειες όπως η αιματολογική τοξικότητα, τα έλκη στο στόμα, η ναυτία, η διάρροια και η απώλεια μαλλιών.

Ενδείξεις:

-Καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του: παχέος εντέρου και του ορθού, πρωκτού, οισοφάγου, παγκρέατος και του στομάχου.

-Κεφαλής και τραχήλου 

-Ήπατος

-Ωοθηκών.

Πώς χορηγείται

Η 5FU χορηγείται σε στάγδην έγχυση με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • μέσω ενός λεπτού φλεβοκαθετήρα που εισάγεται σε μια φλέβα, στο χέρι σας
  • μέσω μιας κεντρικής γραμμής (δείτε το τμήμα “χημειοθεραπεία“).
  • μέσω μιας PICC γραμμής (δείτε το τμήμα “χημειοθεραπεία“).

Ο χρόνος έγχυσης ποικίλλει ανάλογα με το χημειοθεραπευτικό σχήμα, και μπορεί να δοθεί με έγχυση που διαρκεί από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες μέχρι και αρκετές ημέρες.

Στις περιπτώσεις όπου η αγωγή χορηγείται σε συνεχόμενη 48ωρη έγχυση του φαρμάκου (ένας πολύ συχνός τρόπος χορήγησης της 5FU στον καρκίνο του παχέος εντέρου) ή ακόμα και σε έγχυση μεγαλύτερης διάρκειας (για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες), μπορεί

να δοθεί μέσω της λεγόμενης αντλίας έγχυσης.

Οι αντλίες έκχυσης είναι τώρα µια αρκετά διαδεδοµένη µέθοδος χορήγησης χηµειοθεραπείας. Αυτές οι φορητές αντλίες, (μήκους περίπου 10 cm) που κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους, χρησιμοποιούνται ώστε να χορηγούν ελεγχόμενη και προκαθορισμένη ποσότητα φαρµάκου στο αίµα, σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, δίνοντας τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης της θεραπείας στο σπίτι, αποφεύγοντας επομένως τις μεγάλης διάρκειας νοσηλείες, αλλά δίνοντας και τη δυνατότητα στους ασθενείς να μην είναι περιορισμένοι στο νοσοκομείο ή το σπίτι και καθηλωμένοι στο κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της αγωγής. Βασική προϋπόθεση είναι η χορήγηση, σε αυτές τις

περιπτώσεις, της χημειοθεραπείας μέσω μιας κεντρικής γραμμής τύπου port-a-cath (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το γενικό μας τμήμα που ασχολείται με τη “

Αντλία έκχυσης χημειοθεραπείας

Η δόση της 5FU που θα λάβετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος και το βάρος σας, τη γενική κατάσταση της υγεία σας, καθώς και τον τύπο του καρκίνου και τη συγκεκριμένη κατάσταση που εσείς αντιμετωπίζετε. Ο ογκολόγος σας θα αποφασίσει για τη δόση και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε.

Πιθανές παρενέργειες 

Η αντίδραση κάθε ανθρώπου στη χημειοθεραπεία είναι διαφορετική. Μερικοί παρουσιάζουν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερες. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα παρουσιάσει και σε πιο βαθμό τις παρενέργειες από κάποιο φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται εδώ, δεν θα παρουσιαστούν όλες σε όλους και μπορεί να είναι διαφορετικές εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα.

Επομένως: 

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν όλες τις αναφερόμενες παρενέργειες. 

-Οι παρενέργειες είναι συχνά απρόβλεπτες όσον αφορά την έναρξη και τη διάρκειά τους.

-Οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμες και θα υποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. 

-Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές, φαρμακευτικές και πρακτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών. 

-Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην παρουσία ή τη σοβαρότητα των παρενεργειών και την αποτελεσματικότητα της 5FU. 

-Οι παρενέργειες της 5FU και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου, τον τρόπο χορήγησης και το θεραπευτικό σχήμα. Οι υψηλές δόσεις θα προκαλέσουν πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές σε ασθενείς που λαμβάνουν 5-FU:

Αιματολογική τοξικότητα: ο αριθμός των λευκών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και των αιμοπεταλίων σας μπορεί να μειωθεί προσωρινά. Αυτό μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη, αναιμία ή αιμορραγία.

Η αιματολογική τοξικότητα παρουσιάζει:

Έναρξη: σε 7-10 ημέρες  Ναδίρ: σε 9-14 ημέρες  Ανάκαμψη: σε 21-28 ημέρες. 

Ναδίρ:  το χαμηλότερο επίπεδο λευκών, ερυθρών και αιμοπεταλίων στο αίμα .

Διάρροια 

Στοματική βλεννογονίτιδα (έλκη στο στόμα). 

Ανορεξία. 

Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως). 

Αλλαγές της γεύσης, μεταλλική γεύση στο στόμα κατά τη διάρκεια της έγχυσης. 

Αποχρωματισμό της φλέβας μέσω της οποίας δίνεται η φαρμακευτική αγωγή.

Παρενέργειες που είναι λιγότερο συχνές (εμφανίζονται περίπου στο 10-29%) των ασθενών που έλαβαν 5-FU: 

Ναυτία και έμετος. 

Δερματικές αντιδράσεις: Ξηρότητα, ρωγμές, ξεφλούδισμα του δέρματος. Σκούρο χρώμα του δέρματος (υπέρχρωση) σε σημεία όπου έχει χορηγηθεί θεραπεία με ακτινοβολία (αναμνηστική ακτινοβολία). 

Αλωπεκία (10%) ή συχνότερα αραίωση των μαλλιών.

Νύχια : Αποχρωματισμός, απώλεια των νυχιών (σπάνια). 

Σύνδρομο χεριών-ποδιών (πάλαμο-πελματιαία ερυθροδυσαισθησία): δερματικό εξάνθημα, οίδημα, ερυθρότητα, πόνο ή απολέπιση του δέρματος στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Συνήθως ήπια, ξεκινώντας 5-6 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Μπορεί να απαιτείται μείωση της δόσης του φαρμάκου. Υποχωρεί, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από 5‐7 ημέρες από την διακοπή του φαρμάκου. Μπορεί να αντιμετωπισθεί με χορήγηση πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6).

Περισσότερες πληροφορίες για τις παρενέργειες αυτές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους θα βρείτε στο τμήμα μας «παρενέργειες της χημειοθεραπείας».

Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο 5-FU :

Η φθοριοουρακλη αποτελεί το δεύτερο καρδιοτοξικό χημειοθεραπευτικό μετά τις ανθρακυκλίνες. Η συχνότητα εμφάνισης καρδιοτοξικότητας αγγίζει το 8%. Η καρδιοτοξικότητα μπορεί να εκδηλωθεί ως:

--ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις (69%), 

--στηθάγχη (48%), 

--έμφραγμα μυοκαρδίου (23%), 

--οξύ πνευμονικό οίδημα (17%), 

--αρρυθμίες (16%), 

--αύξηση καρδιακών ενζύμων (14%),

--καρδιακή ανακοπή και περικαρδίτιδα (2%).

Ο αγγειόσπασμος των στεφανιαίων θεωρείται υπεύθυνος για την καρδιοτοξικότητα της φθοριοουρακίλης. Πολλοί από τους ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν καρδιοτοξικότητα δεν έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου. Η προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσος πάντως αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο τρόπος χορήγησης, η ταυτόχρονη ακτινοβόληση και η ταυτόχρονη ή η προηγούμενη χορήγηση ανθρακυκλίνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν με την διακοπή της έγχυσης και την χορήγηση νιτρωδών και/ή ανταγωνιστών του ασβεστίου.

Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες του φαρμάκου οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν αναφέρονται εδώ. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνεται πάντα τον ογκολόγο σας εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα.

Η ανεπάρκεια ενός ενζύμου στον οργανισμό μας, της δεϋδρογενάσης της διυδροπυριμιδίνης (dihydropirimidine dehydrogenase‐DPD), ενός ενζύμου που παρεμβαίνει στον μεταβολισμό της 5-FU στον οργανισμό μας, μπορεί να έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση απειλητικής για την ζωή τοξικότητας.

Οι συνήθεις τοξικές εκδηλώσεις είναι : σοβαρό διαρροϊκό σύνδρομο, στοματίτιδα και μυελοκαταστολή (αιματολογική τοξικότητα). Επίσης παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και με μεγαλύτερη βαρύτητα, ναυτία, έμετος, αιμορραγία από το ορθό, αφυδάτωση και νευροτοξικότητα. Οι ασθενείς χρειάζονται εντατική υποστηρικτική αγωγή. Ηλικιωμένοι και γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως μεγαλύτερη τοξικότητα. Έλλειψη του ενζύμου DPD παρατηρείται στο 3% των καρκινοπαθών.

Εξαγγείωση (διαφυγή του φαρμάκου εκτός της φλέβας κατά τη διάρκεια της έγχυσης)

Η εξαγγείωση της Fluorouracil (5-FU)  μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των γύρω ιστών, γι αυτό και η χορήγησή της απαιτεί κατάλληλη επιλογή φλέβας και τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, η λειτουργία των οποίων θα πρέπει απαραιτήτως να ελέγχεται πριν την έγχυση του φαρμάκου.

Σημεία και συμπτώματα της εξαγγείωσης:

Τα αρχικά συμπτώματα της εξαγγείωσης εμφανίζονται αμέσως μετά τη ρήξη του αγγείου. Συνήθως παρουσιάζεται πόνος, κάψιμο ή απλά μια ενόχληση στο σημείο γύρω από τον φλεβοκαθετήρα.

Σταδιακά ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα ή/και ερυθρότητα στο σημείο της έγχυσης.

Η καταστροφή των ιστών που πιθανώς να ακολουθήσει δεν θα είναι άμεση αλλά προοδευτική και θα εγκατασταθεί βαθμιαία, μετά από ώρες ή ημέρες, συνοδευόμενη από άλγος. Ανάλογα με το φάρμακο μπορεί να παρουσιαστεί φλεγμονή, σκλήρυνση της περιοχής, εξέλκωση (ανοιχτή πληγή), με τη μορφή φυσαλίδων ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε μερικές περιπτώσεις σε νέκρωση των ιστών.

Διαχείριση της εξαγγείωσης:

Σε περίπτωση εξαγγείωσης,

•             δεν αφαιρούμε το φλεβοκαθετήρα μέσω του οποίου χορηγήθηκε το φάρμακο,

•             διακόπτεται άμεσα η έγχυση και

•             πάντα μέσω του φλεβοκαθετήρα επιχειρείται αναρρόφηση του φαρμάκου που έχει διαφύγει στους γειτονικούς ιστούς.

Στη συνέχει χορηγείται στη περιοχή της διαφυγής του φαρμάκου φυσιολογικός ορός ή water for injection με σκοπό να αραιωθεί όσο φάρμακο έχει παραμείνει στους ιστούς.

Παράλληλα εφαρμόζονται

•             τοπικά παγωμένα επιθέματα στην περιοχή της εξαγγείωσης άμεσα και για 20 λεπτά κάθε 6 ώρες για τις πρώτες 24 με 48 ώρες και

•             τοπική κρέμα υδροκορτιζόνης 1% κάθε 6 ώρες για 7 ημέρες ή για όσο διάστημα ερύθημα συνεχίζεται.

Στη συνέχεια ανυψώνουμε το χέρι και χορηγούμε παυσίπονο, εάν χρειάζεται.

Όταν η αρχική φλεγμονή έχει υποχωρήσει, μπορεί να τοποθετηθεί στο σημείο ένα θερμό επίθεμα που θα να βοηθήσει στη διασπορά του υπολειπόμενου φαρμάκου.

Πότε να αναζητήσετε τον ογκολόγο σας

Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας αμέσως, μέρα ή νύχτα, εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετό 38 C και άνω ή ρίγος (πιθανά συμπτώματα μιας λοίμωξης).

Δύσπνοια.

Πόνο στο στήθος.

Τα ακόλουθα συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας  μέσα

σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Ναυτία (που σας εμποδίζει στη σωστή διατροφή και λήψη υγρών αλλά και στη λήψη των φαρμάκων που σας έχουν συνταγογραφηθεί).

Εμετό (εμετό πάνω από 3-4 φορές σε διάστημα 24 ωρών)

Διάρροια (3-4 επεισόδια σε ένα 24-ωρο)

Ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες

Μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα σας

Ακραία και ασυνήθιστη κόπωση (που σας κάνει να μην είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας)

Έλκη στο στόμα ή τα χείλια (επώδυνο ερύθημα, οίδημα ή έλκη)

Μούδιασμα, φαγούρα ή κάψιμο, ερυθρότητα, οίδημα στις παλάμες των χεριών ή πέλματα των ποδιών.

Πάντα να ενημερώνετε τον ογκολόγο σας, εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα.

Μέτρα προφύλαξης

Πριν την έναρξη της θεραπείας με 5-FU, φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας για το ποια άλλα φάρμακα λαμβάνετε. Μην πάρετε ασπιρίνη, ή προϊόντα που περιέχουν ασπιρίνη εκτός αν ο ογκολόγος σας το επιτρέπει.

Μην υποβάλλεστε σε οποιοδήποτε είδος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση του ογκολόγου σας ενώ λαμβάνετε το 5FU.

Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν είστε έγκυος, πριν από την έναρξη αυτής της θεραπείας. Το 5FU μπορεί να είναι επικίνδυνο για το έμβρυο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν σκοπό να κυοφορήσουν θα πρέπει να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες οι οποίοι εάν έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

Μην θηλάζεται ενώ παίρνετε 5FU.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

-Η εφαρμογή πάγου στο στόμα (συνήθως παγωμένες γρανίτες) 10 -15 λεπτά πριν και μετά από την ενδοφλέβια χορήγηση 5-FU μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της στοματίτιδας (πληγών και πόνου στο στόμα). Επίσης Θα βοηθήσει στη πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας καθώς και καθημερινές πλύσης του στόματος, 6-7 φορές την ημέρα, με σοδόνερο (μαγειρική σόδα ένα κουταλάκι του γλυκού σε 250ml νερό με ή χωρίς

μισό κουταλάκι αλάτι).Διαβάστε περισσότερα για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας στο τμήμα που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες - "στοματίτιδα".

-Πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα υγρών κάθε 24 ώρες, εκτός αν υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον ογκολόγο σας, λόγω συνοδών νοσημάτων. 

-Ακολουθήστε το σχήμα της φαρμακευτικής αγωγής κατά της διάρροιας, όπως σας το εξήγησε ο ογκολόγος σας. Τρώτε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην

ελάττωση της διάρροιας (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες - "διάρροια").

-Μπορεί να βρίσκεστε σε σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης γι 'αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους και τα άτομα με ιώσεις. Εάν παρουσιάσετε

πυρετό, ρίγη ή οποιαδήποτε άλλα σημεία λοίμωξης ενημερώστε αμέσως τον ογκολόγο σας. Πλένετε τα χέρια σας συχνά. (Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, "αιματολογική τοξικότητα" και "λοιμώξεις").

-Για να μειώσετε τη ναυτία πρέπει να λάβετε τα αντιεμετικά φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο ογκολόγος σας. Επίσης τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (για

περισσότερες πληροφορίες δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες "ναυτία - έμετος").  

-Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας υψηλότερο από 30 αλλά και προστατευτική ενδυμασία.

-Πρόληψη του συνδρόμου χεριών-ποδιών. Τροποποίηση από τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής προκειμένου να περιορίσετε τους τραυματισμούς και την έκθεση στη θερμότητα των χεριών και των ποδιών, όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με 5-FU.

Κρατήστε τις παλάμες των χεριών σας και τα πέλματα των ποδιών σας μαλακά και ενυδατωμένα χρησιμοποιώντας κρέμες και αλοιφές (για περισσότερες πληροφορίες

δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών "σύνδρομο χεριών-ποδιών").

-Μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία ή ζάλη. Αποφύγετε την οδήγηση ή την ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση.

-Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται εντελώς. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας.

-Να ξεκουράζεστε όσο αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη. 

-Διατηρήστε μια καλή, υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Σας προτείνουμε να διαβάστετε το τμήμα μας "Διατροφή και καρκίνος¨.

-Προσπαθήστε να έχετε μια καθημερινή, μικρής διάρκειας, σωματική δραστηριότητα-άσκηση, όπως 20 λεπτά περπάτημα. Σας προτείνουμε να διαβάσετε το τμήμα μας "Ασκηση και καρκίνος".

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε συμπτώματα ή παρενέργειες, φροντίστε να τα συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή να σας προτείνει άλλες πρακτικές λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση τους.

Παρακολούθηση ενώ λαμβάνεται 5-FU

Θα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον ογκολόγο σας, όσο θα λαμβάνετε αυτό το φάρμακο και να υποβάλλεστε σε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μια γενική εξέταση αίματος, ηλεκτρολύτες (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο) και εξετάσεις νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση, αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανταπόκρισης της νόσου στη θεραπεία.