.

Καπεσιταβίνη (Xeloda)

Σε αυτή τη σελίδα

Τι είναι και πως λειτουργεί η Καπεσιταβίνη 

Θεραπευτικές ενδείξεις

Πως χορηγείται

Παρενέργειες

Πότε να αναζητήσετε τον Ογκολόγο σας

Μέτρα προφύλαξης

Συμβουλές αυτοφροντίδας

Παρακολούθηση

Τι είναι και πως λειτουργεί η Καπεσιταβίνη :

Η Καπεσιταβίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό" ή "κυτταροτοξικό") φάρμακο . 

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες και είναι ένας από στόματος χορηγούμενος πρόδρομος της κυτταροτοξικής 5-φθοριοουρακίλης (5-FU). Οι αντιμεταβολίτες είναι ουσίες παρόμοιες με φυσιολογικές ουσίες του κυττάρου, μόνο που δεν είναι λειτουργικές. Όταν τα κύτταρα επομένως ενσωματώσουν τις ουσίες αυτές στις λειτουργίες τους, δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως πεθαίνουν.

Τρόπος δράσης

Επηρεάζει τη σύνθεση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και οδηγεί επίσης σε αναστολή του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης, στο εσωτερικό του κυττάρου. 

Οι καρκινικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από κυτταρική διαίρεση και πολλαπλασιασμό, η οποία δεν είναι πλέον ελεγχόμενη από τους κανόνες ανάπτυξης, όπως είναι στους φυσιολογικούς ιστούς. Για παράδειγμα, τα "φυσιολογικά" κύτταρα σταματούν να διαιρούνται, όταν έρχονται σε επαφή με τα γειτονικά τους κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν αυτή την ικανότητα (και άλλες πολλές) και επομένως δεν υπακούν πλέον σε κανέναν έλεγχο και δεν διατηρούν τις ισορροπίες της κυτταρικής διαίρεσης.

Η ικανότητα της χημειοθεραπείας να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα εξαρτάται από την ικανότητά της να σταματήσει την κυτταρική διαίρεση. Αν τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να διαιρεθούν, θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα τα κύτταρα διαιρούνται, τόσο πιο πιθανό είναι η χημειοθεραπεία να τα σκοτώσει, κάνοντας τον όγκο να συρρικνωθεί.

Τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δρουν στα κύτταρα μόνο όταν αυτά διαιρούνται. Ο προγραμματισμός της χημειοθεραπείας καθορίζεται από τον τύπο των κυττάρων και το ρυθμό με τον οποίο διαιρούνται, τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία το φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Γι 'αυτό η χημειοθεραπεία χορηγείται σε «κύκλους» (δείτε το γενικό τμήμα μας που ασχολείται με τη «χημειοθεραπεία»).

Η χημειοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στην θανάτωση των κυττάρων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει μεταξύ των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων. Τα "φυσιολογικά" κύτταρα όμως, μετά την επίδραση της χημειοθεραπείας, θα μπορέσουν να αναγεννηθούν και να είναι και πάλι υγιή, αλλά εν τω μεταξύ, θα έχουν εμφανιστεί οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (παρενέργειες).

Τα "φυσιολογικά" κύτταρα που προσβάλλονται πιο συχνά από τη χημειοθεραπεία είναι τα κύτταρα που διαιρούνται ταχύτερα (δηλαδή αυτά του αίματος, τα κύτταρα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και οι θύλακες των τριχών), με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνές και εμφανείς οι παρενέργειες όπως η αιματολογική τοξικότητα, τα έλκη στο στόμα, η ναυτία, η διάρροια και η απώλεια μαλλιών.

Ενδείξεις:

Καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου

Σημείωση: Εάν ένα φάρμακο έχει εγκριθεί για μία χρήση, ο ογκολόγος σας μπορεί να επιλέξει να το χρησιμοποιήσει και για για κάποιον άλλο καρκίνο για τον οποίο δεν έχει ακόμα έγκριση αλλά ο ογκολόγος σας έχει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, μέσα από διεθνείς μελέτες, ότι είναι αποτελεσματικό.

Πώς χορηγείται

Λαμβάνεται ως χάπι από το στόμα.  

Τα δισκία Xeloda πρέπει να καταπίνονται με νερό μέσα σε 30 λεπτά μετά από ένα γεύμα. Η αγωγή θα πρέπει να διακοπεί αν παρατηρηθεί εξελισσόμενη νόσος ή μη ανεκτή τοξικότητα. Συνήθως λαμβάνονται ως διαιρεμένη δόση ανά 12 ωρο.

Τα χάπια διατίθενται σε: 150mg και 500mg. 

Μην σπάτε, μασάτε ή διαλύεται τα δισκία.

Η δόση του Xeloda που θα λάβετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος και το βάρος σας, τη γενική κατάσταση της υγεία σας, καθώς και τον τύπο του καρκίνου και την κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Ο ογκολόγος σας θα αποφασίσει για τη δόση και το πρόγραμμά που θα ακολουθήσετε.

Πιθανές παρενέργειες

Η αντίδραση κάθε ανθρώπου στη χημειοθεραπεία είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερες. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα παρουσιάσει και σε πιο βαθμό τις παρενέργειες από κάποιο φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται εδώ δεν θα παρουσιαστούν όλες σε όλους και μπορεί να είναι διαφορετικές εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα. Επομένως:

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν όλες τις αναφερόμενες παρενέργειες.

-Οι παρενέργειες είναι συχνά απρόβλεπτες όσον αφορά την έναρξη και τη διάρκειά τους.

-Οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμες και θα υποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

- Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές, φαρμακευτικές και πρακτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών.

-Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην παρουσία ή τη σοβαρότητα των παρενεργειών και την αποτελεσματικότητα της καπεσιταβίνης.

-Οι παρενέργειες της καπεσιταβίνης και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου που χορηγείται. Με άλλα λόγια, οι υψηλές δόσεις θα προκαλέσουν πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η τοξικότητα που οφείλεται στη χορήγηση του Xeloda μπορεί να αντιμετωπισθεί με

συμπτωματική αγωγή και/ή τροποποίηση της δόσης (διακοπή της αγωγής ή ελάττωση της δόσης).

Η τοξικότητα που μπορεί να μας αναγκάσει να μεταβάλουμε τη δόσηπεριλαμβάνει τη διάρροια, το κοιλιακό άλγος, τη ναυτία, τη στοματίτιδα και το σύνδρομο χειρός-ποδιού (δερματική αντίδραση χειρός-ποδιού, παλαμοπελματιαία ερυθροδυσαισθησία-βλέπε παρακάτω). Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναστρέψιμες και δεν απαιτούν μόνιμη διακοπή της θεραπείας, παρ΄όλο που μπορεί να απαιτηθεί παράλειψη ή μείωση δόσεων.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικές διαταραχές, ιδιαιτέρως, διάρροια, ναυτία, έμετος και στοματίτιδα και το σύνδρομο χεριών-ποδιών.

Εδώ θα παρουσιάσουμε τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί εκείνες που είναι σπάνιες και είναι απίθανο να παρουσιαστούν. Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται εδώ, πρέπει να την συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν από τον ογκολόγο σας.

Οι ακόλουθες παρενέργειες του Xeloda είναι συχνές σε ασθενείς που λαμβάνουν το Xeloda:

-Χαμηλά επίπεδα ερυθρών εμοσφαιρίων (αναιμία

Ναδίρ: σε 10-14 ημέρες 

Ναδίρ: η χαμηλότερη τιμή αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης (αναιμία). 
-Κόπωση σε έναν στους πέντε ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο (21%)

-Διάρροια: το Xeloda μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διάρροιας σε ποσοστό 48% των ασθενών (έναν στους δύο). Ασθενείς με σοβαρή διάρροια πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να λαμβάνουν υγρά και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών προς αποφυγή της αφυδάτωσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συνήθεις αντιδιαρροϊκές αγωγές (π.χ. λοπεραμίδη).

Με σκοπό να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε μια παρενέργεια ανάλογα με την ένταση την οποία παρουσιάζεται την διαχωρίζουμε σε 1ου , 2ου, 3ου και 4ου βαθμού. Για τη διάρροια :

Η διάρροια βαθμού 1 ορίζεται σαν μια αύξηση πέραν του συνηθισμένου, μικρότερη των 4 κενώσεων/ημέρα ή νυκτερινών κενώσεων

Η διάρροια βαθμού 2 ορίζεται σαν μια αύξηση πέραν του συνηθισμένου, 4-6 κενώσεων/ημέρα ή νυκτερινών κενώσεων,

Η διάρροια βαθμού 3 σαν μια αύξηση 7-9 κενώσεων/ημέρα ή ακράτεια και δυσαπορρόφηση.

Η διάρροια βαθμού 4 είναι μια αύξηση > 10 κενώσεων/ημέρα ή έντονα αιματηρή διάρροια ή η ανάγκη παρεντερικής υποστήριξης.

Αν εμφανιστεί διάρροια βαθμού 2, 3 ή 4, η χορήγηση του Xeloda πρέπει να διακόπτεται αμέσως μέχρι υποχώρησης αυτής ή μείωσης του βαθμού σοβαρότητάς της σε 1. Μετά την εμφάνιση διάρροιας βαθμού 3 ή 4, οι επόμενες δόσεις του Xeloda πρέπει να μειωθούν ή η αγωγή να διακοπεί οριστικά (βαθμός 4).

Σύνδρομο χεριών-ποδιών: το Xeloda μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο χεριών-ποδιών σε ποσοστό 53%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους δύο θα παρουσιάσει αυτό

το σύνδρομο (γνωστό επίσης και σαν hand-

foot syndrome, δερματική αντίδραση χειρός-ποδιού ή παλαμο-

πελματιαία ερυθροδυσαισθησία ή ερύθημα των άκρων που προκαλείται από χημειοθεραπεία). Χαρακτηρίζεται από δερματικό εξάνθημα, οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και / ή απολέπιση του δέρματος στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Συνήθως παρουσιάζετε σε ήπια μορφή, μπορεί να εμφανιστεί 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας και, όχι συχνά, να απαιτείται μείωση της δόσης του φαρμάκου λόγω της έντασής του.  

Το σύνδρομο χειρός-ποδιού βαθμού 1 ορίζεται σαν ερύθημα (ερυθρότητα), δυσαισθησία (υπαισθησία ή υπεραισθησία), παραισθησία (καψίματα, σφιξίματα, μουδιάσματα κλπ), μυρμηκίαση, ανώδυνο πρήξιμο των χεριών και /ή των ποδιών και/ή κακουχία η οποία δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Το σύνδρομο χειρός-ποδιού βαθμού 2 ορίζεται σαν επώδυνο ερύθημα και πρήξιμο των χεριών και/ή ποδιών και/ή κακουχία που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία του ασθενούς να εργαστεί ή να εκτελέσει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Το σύνδρομο χειρός-ποδιού βαθμού 3 ορίζεται ως απολέπιση, εξέλκωση, φλύκταινες και έντονο πόνο των χεριών και/ή ποδιών και/ή έντονη κακουχία που κάνει τον ασθενή ανίκανο να εργαστεί ή να εκτελέσει τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Αν εμφανιστεί σύνδρομο χειρός-ποδιού βαθμού 2 ή 3, η χορήγηση του Xeloda πρέπει να διακοπεί μέχρι υποχώρησης ή μείωσης του βαθμού σοβαρότητας σε 1. Μετά την επανέναρξη της αγωγής, αφού το σύνδρομο υποχωρήσει, όσοι παρουσίασαν βαθμού 2 τοξικότητα θα συνεχίσουν με την ίδια δοσολογία ενώ όσοι παρουσίασαν βαθμού 3 τοξικότητα θα συνεχίσουν με μειωμένη δόση του φαρμάκου.

Αναλυτικότερα το σύνδρομο αυτό και οι τρόποι αντιμετώπισης του περιγράφονται στο τμήμα μας «

                                                                                                                                                                                  A. βαθμού 1            B. Βαθμού 2            C. Βαθμού 3

 -Ναυτία (38%) και έμετο (23%)

-Άυξηση των ηπατικών ενζύμων και της χολερυθρίνης (23%).

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που ακολουθούν είναι λιγότερο συχνές στους ασθενείς που λαμβάνουν Xeloda: 

-Κοιλιακόςπόνος στο 11% των ασθενών που έλαβαν καπεσιταβίνη 

-Ανορεξία στο 10% 

-Αλωπεκία στο 6% 

-Οίδημα στα κάτω άκρα στο 4% 

-Λευκοπενία (Χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα που προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη). Η λευκοπενία στη χορήγηση της καπεσιταβίνης ως μόνο φάρμακο δεν είναι πολύ συχνή ενώ γίνεται ιδιαίτερα συχνή όταν αυτό χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. 

-Θρομβοπενία (Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων στο αίμα που προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγία). Και η θρομβοπενία γίνεται αρκετά συχνή όταν η καπεσιταβίνη χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα χημειοθεραπευτικά.

-Στοματίτιδα (Έλκη στο στόμα)

-Ερεθισμός των οφθαλμών (δακρύρροια, φλεγμονή των βλεφάρων, ερυθρότητα). 

-Αϋπνία

-Άλλες δερματικές παρενέργειες : διαταραχές των νυχιών (3%), ξηροδερμία (7%), υπερμελάγχρωση (4% - σκούρο χρώμα του δέρματος)

-Διαταραχές της γεύσης (5%),

-Καρδιοτοξικότητα: η θεραπεία με καπεσιταβίνη έχει συσχετιστεί με καρδιοτοξικότητα συνήθως σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας αρτηριακής νόσου.

Υπάρχουν και άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του Xeloda οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν αναφέρονται εδώ. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνετε πάντα τον ογκολόγο σας εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα.

Προσαρμογές της δοσολογίας κατά τη διάρκεια της αγωγής:

Η τοξικότητα που οφείλεται στη χορήγηση της καπεσιταβίνης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπτωματική αγωγή (και μόνον από ειδικό ογκολόγο) και/ή τροποποίηση της δόσης (διακοπή της αγωγής ή ελάττωση της δόσης). Από τη στιγμή που θα ελαττωθεί η συνιστώμενη δόση, η θεραπεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη νέα, μειωμένη, δοσολογία του φαρμάκου χωρίς να αυξηθεί και πάλι μετά την υποχώρηση των παρενεργειών.

Πότε να αναζητήσετε τον ογκολόγο σας

Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας αμέσως, μέρα ή νύχτα, εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετό 38 C και άνω ή ρίγος (πιθανά συμπτώματα μιας λοίμωξης).

Δύσπνοια.

Πόνο στο στήθος.

Τα ακόλουθα συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας  μέσα

σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Ναυτία (η οποία παρεμποδίζει στην ικανότητά σας να φάτε ή να λάβεται τα φάρμακά σας).

Εμετό (εμετό πάνω από 3-4 φορές σε διάστημα 24 ωρών)

Διάρροια (3-4 επεισόδια σε ένα 24-ωρο)

Ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες

Μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα σας

Δυσκοιλιότητα

Ακραία και ασυνύθηστη κόπωση (που σας κάνει να μην είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας)

Έλκη στο στόμα ή τα χείλια δηλαδή επώδυνο ερύθημα (ερυθρότητα), οίδημα ή έλκη

Ετερόπλευρο οίδημα, ερυθρότητα και πόνο στο πόδι ή το χέρι.

Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος).

Μούδιασμα, φαγούρα ή κάψιμο, ερυθρότητα, οίδημα στις παλάμες των χεριών ή πέλματα των ποδιών.

Σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας, η υπερβολική υπνηλία

Πάντα να ενημερώνετε τον ογκολόγο σας εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε συνηθισμένα ή ασυνήθιστα συμπτώματα.

Μέτρα προφυλάξης

Πριν την έναρξη της θεραπείας με καπεσιταβίνη, φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας για το ποια άλλα φάρμακα παίρνετε. Μην πάρετε ασπιρίνη, ή προϊόντα που περιέχουν ασπιρίνη εκτός αν ο ογκολόγος σας το επιτρέπει.

Αποφύγετε τη χρήση αντιόξινων (που δρουν εξουδετερώνοντας το υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης και λαμβάνονται συνήθως για γαστρίτιδα, καούρες στο στομάχι κ.ά. τύπου Simeco, Aludrox, Maalox κ.ά) για 2 ώρες από τη λήψη Xeloda. 

Αν είστε σε θεραπεία με βαρφαρίνη(Sintrom®), μπορεί να χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές στη δόση σας βάση αιματολογικών εξετάσεων και τακτικής παρακολούθησης. 

Μην υποβάλεστε σε οποιοδήποτε είδος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση του ογκολόγου σας ενώ λαμβάνετε καπεσιταβίνη.

Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν είστε έγκυος, πριν από την έναρξη αυτής της θεραπείας. Η καπεσιταβίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για το έμβρυο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν σκοπό να κυοφορήσουν θα πρέπει να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες οι οποίοι εάν έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

Μην θηλάζεται ενώ παίρνετε καπεσιταβίνη.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

-Πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα υγρών κάθε 24 ώρες, εκτός αν υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον ογκολόγο σας λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας.  

-Μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο λοίμωξης λόγω χαμηλών λευκών αιμοσφαιρίων, γι 'αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους και τα άτομα με ιώσεις (κρυολόγημα, γρίπη, παιδικές ασθένειες και άλλα). Εάν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγοι ή οποιαδήποτε άλλα σημεία λοίμωξης ενημερώστε αμέσως τον ογκολόγο σας.

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

-Θα βοηθήσει στη πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας καθώς και οι καθημερινές πλύσης του στόματος με σοδόνερο (ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 250 ml νερό, με ή χωρίς μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

-Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή και μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αιμορραγίας.

-Αποφύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το τραυματισμό σας.

-Για να μειώσετε τη ναυτία πρέπει να λαμβάνετε τα αντιεμετικά φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο ογκολόγος σας τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες. Επίσεις τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.  

-Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντιλιακό με δείκτη προστασίας υψηλότερο από 30 αλλά και προστατευτική ενδυμασία.

-Για τη πρόληψη του συνδρόμου χεριών-ποδιών, τροποποιείστε τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής προκειμένου να περιορίσετε τους τραυματισμούς και την έκθεση στη θερμότητα των χεριών και των ποδιών, όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καπεσιταβίνη. Κρατήστε τις παλάμες των χεριών σας και τα πέλματα των ποδιών σας μαλακά και ενυδατωμένα χρησιμοποιώντας κρέμες και αλοιφές.

-Ακολουθήστε το σχήμα της φαρμακευτικής αγωγής κατά της διάρροιας, όπως σας το εξήγησε ο ογκολόγος σας και τρώτε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση της διάρροιας.

-Μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία ή ζάλη όσο λαμβάνετε τη καπεσιταβίνη. Αποφύγετε την οδήγηση ή την ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση.

-Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται εντελώς. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας εάν σας ενδιαφέρει η κατανάλωση αλκοόλ.

-Να ξεκουράζεστε τακτικά και όσο το έχετε ανάγκη. 

-Διατηρήστε μια σωστή, υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

-Προσπαθήστε να έχετε μια καθημερινή, μικρής διάρκειας, σωματική δραστηριότητα-άσκηση, όπως 20 λεπτά περπάτημα.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε συμπτώματα ή παρενέργειες, φροντίστε να τις συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή να σας προτείνει απλές πρακτικές λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Παρακολούθηση ενώ λαμβάνεται καπεσιταβίνη

Θα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον ογκολόγο σας, όσο θα λαμβάνετε αυτό το φάρμακο και να υποβάλλεστε σε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μια γενική εξέταση αίματος, ηλεκτρολύτες (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο) και εξετάσεις νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση, αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανταπόκρισης της νόσου στη θεραπεία.