.

Η κόπωση ως σύμπτωμα του καρκίνου ή παρενέργεια της θεραπείας του.

Το τμήμα αυτό προσφέρει πληροφορίες σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κόπωση (υπερβολική κούραση) η οποία οφείλεται στον καρκίνο ή τις θεραπείες του. Στόχος είναι να συζητήσουμε τις αιτίες της κόπωσης και να σας βοηθήσουμε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της. Υπάρχουν επίσης ορισμένες πληροφορίες για αυτούς που φροντίζουν κάποιον που παρουσιάζει το σύμπτωμα της κόπωσης.

Κόπωση και καρκίνος

Κόπωση, σημαίνει ότι αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι ή εξαντλήμένοι στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας. Η κόπωση αυτή δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με την ξεκούραση και μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν κόπωση έχουν ελάχιστη ή καθόλου ενέργεια και δυσκολεύονται να κάνουν απλά, καθημερινά πράγματα που έχουν συνηθίσει να κάνουν και τα θεωρούσαν δεδομένα.

Η κόπωση αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη δυσκολία όταν ήδη προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο, τόσο θεραπευτικά όσο και ψυχολογικά.

Συχνές συνέπειες της κόπωσης

Μερικές από τις πιο συχνές συνέπειες περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στο να φέρετε εις πέρας τις πιο απλές καθημερινές σας δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των μαλλιών, ένα ντους ή το μαγείρεμα.
  • Ένα αίσθημα πλήρους απώλειας της ενέργειας σας – αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να περάσετε όλη την ημέρα στο κρεβάτι.
  • Έλλειψη συγκέντρωσης.
  • Δυσκολίες στην απομνημόνευση.
  • Αίσθημα εξουθένωσης μετά από τις πιο απλές δραστηριότητες.
  • Αίσθημα ζάλης.
  • Αϋπνία.
  • Απώλεια της σεξουαλικής ορμής.
  • Μεγαλύτερη συναισθηματική ευαισθησία απ’ ότι συνήθως.

Η κόπωση θα επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτετστε και αισθάνεστε. Μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο να συγκεντρωθείτε σε κάτι, επηρεάζοντας την εργασία σας, αλλά και πράγματα που συνήθως σας αρέσει να κάνετε όπως το να διαβάζετε ή να βλέπετε τηλεόραση.

Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι πιθανό να χάνετε ευκολότερα την υπομονή σας με τους ανθρώπους γύρω σας, ή να τους αποφεύγετε.

Μιλήστε για την κόπωση

Χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατανοήσει η ιατρική κοινότητα πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το αίσθημα της κόπωσης για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο. Μολονότι η έρευνα για τα αίτια και τη θεραπεία της είναι ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, οι ιατροί τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτή αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα του καρκίνου και σημαντική παρενέργεια της θεραπείας του. Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς θεωρούν την κόπωση τόσο σημαντική όσο και τις άλλες παρενέργειες της θεραπείας.

Επιβάλεται, να αναφερθεί ο ογκολόγος σας στην κόπωση και να σας εξηγήσει το πώς θα σας κάνει να αισθανθείτε. Υπάρχουν τρόποι οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε και θα πρέπει να ενημερωθείτε για αυτούς.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφορες αιτίες εμφάνισης της κόπωσης. Γνωρίζοντας αυτές τις αιτίες μπορείτε να την αντιμετωπίσετε σαφώς αποτελεσματικότερα.

1) Θεραπείες για τον καρκίνο

Χειρουργική

Μετά από την χειρουργική επέμβαση, πολλοί αισθάνονται κόπωση και πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητες για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Αυτό είναι συνήθως παροδικό. Ωστόσο, ορισμένα είδη χειρουργικής επέμβασης προκαλούν ένα συνεχόμενο αίσθημα εύκολης κόπωσης όπως για παράδειγμα μια χειρουργική επέμβαση στο στομάχι που οδηγεί σε μειωμένη απορρόφησης της τροφής.

Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Κόπωση, επίσης, προκαλείται από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, η οποία συνήθως βελτιώνεται σταδιακά λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειάς τους μέσα σε έξι μήνες έως ένα έτος από την

ολοκλήρωση της θεραπείας.Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ένα ή δύο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Ορμονικές θεραπείες

Η ορμονοθεραπείαείναι μια θεραπεία που δίνεται συνήθως για πολλά χρόνια.Σπάνια αυτές οι θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.

2) Αναιμία

Η αναιμία χαρακτηρίζεται από την μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.Είναι μια συχνή αιτία κόπωσης στους καρκινοπαθείς και μπορεί να είναι τόσο ένα άμεσο αποτέλεσμα του καρκίνου όσο και μια παρενέργεια της θεραπείας του.

Η αιμοσφαιρίνη, που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι αυτή που μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό μας και το προσφέρει σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι χαμηλός, αυτά δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν την αναγκαία ποσότητα οξυγόνου στα κύτταρα και ιστούς του σώματος.

Η αιμοσφαιρίνη μετράται σε γραμμάρια ανά 100 ml (g / dl).Το φυσιολογικό εύρος της αιμοσφαιρίνης είναι 13,5 - 18 g / dl για τους άνδρες και 11,5 - 16,5 g / dl για μια γυναίκα.Εάν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά όρια, οι άνθρωποι αισθάνονται κόπωση, και έχουν λιγότερη ενέργεια.

Άλλα συμπτώματα της αναιμίας είναι:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η ζάλη και η τάση για λιποθυμία
  • η μειωμένη σεξουαλική ορμή (σε άνδρες και γυναίκες)
  • η αυπνία
  • πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
  • εμβοές ώτων (Boυητά αυτιών)

Ο ογκολόγος σας θα σας ζητά τακτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τον έλεγχο του αιματοκρίτη με μια γενική αίματος.

Αιτίες της αναιμίας

Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν αναιμία.Η χημειοθεραπεία μειώνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών και αυτή είναι η συχνότερη αιτία αναιμίας. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία κυρίως εάν χορηγείται σε μια περιοχή του σώματος όπου περιέχεται ο μυελός των οστών στον οποίο γίνεται η αιμοποίηση (όπου παράγονται δηλαδή τα κύτταρα του αίματος). Έτσι εάν στο πεδίο ακτινοβολίας περιλαμβάνεται το στέρνο, τα οστά του ισχίου ή τα μακρά οστά των χεριών και των ποδιών είναι πιο πιθανό να μειωθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να προκληθεί αναιμία.

Η αναιμία μπορεί επίσης να προκύψει εάν ένας καρκίνος έχει προκαλέσει διάβρωση κάποιου αγγείου σε κάποιο σημείο του σώματος, όπως το στομάχι ή το παχύ έντερο προκαλώντας απώλεια αίματος, συχνά σε μικρές ποσότητες.

Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας διατηρείτε ένα ημερολόγιο (βλέπε παρακάτω) σχετικά με το επίπεδο κόπωσης, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να σημειώνετε σε

αυτό και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς η αναιμία μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά σας και το επίπεδο κόπωσης.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας αν νομίζετε ότι τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι καθώς μπορεί να σας χορηγηθεί ειδική θεραπεία.

Η θεραπεία για την αναιμία

Η θεραπεία της αναιμίας εξαρτάται από την αιτία.Η κύρια θεραπεία είναι η μετάγγιση αίματος η οποία μπορεί να αυξήσει γρήγορα τον αριθμό των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άλλος βασικός και συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος αντιμετώπισης της αναιμίας είναι η χρήση αυξητικών παραγόντων της ερυθράς σειράς.

Περισσότερες πληροφορίες για την αναιμία και την αντιμετώπιση της θα βρείτε στο τμήμα «αιματολογική τοξικότητα».

3) Διατροφικά προβλήματα που οδηγούν στην εμφάνιση κόπωσης

Εάν παρουσιάζετε ναυτία (συχνή παρενέργεια της χημειοθεραπείας), αυτή μπορεί να περιορίσει την ικανότητα κατανάλωσης οποιουδήποτε είδους τροφής έτσι ώστε να μην προσλαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά τα οποία ως γνωστό ο οργανισμός μετατρέπει σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να νοιώθετε αδύναμοι και κουρασμένοι. Αυτό επιδεινώνεται εάν η ναυτία συνοδεύεται από έμετο. Σε αυτή τη περίπτωση ο ογκολόγος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεμετικά φάρμακα.Θα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του ογκολόγου σας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το αίσθημα της ναυτίας.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, τη γεύση αλλά και την όσφρηση, κάνοντάς τη τροφή λιγότερο ευχάριστη απ' ότι συνήθως. Ο ογκολόγος σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με ορισμένες πρακτικές συμβουλές.

Αφήσετε κάποιον άλλο να αναλάβει την προετοιμασία του φαγητού σας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε καταναλώσει όλη σας την ενέργεια για

να μαγειρέψετε και στη συνέχεια να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να φάτε.Μπορεί επίσης να επιλέξετε έτοιμα γεύματα από ένα τοπικό κατάστημα, με προσοχή πάντα να γνωρίζετε ότι είναι καθαρό, προσεγμένο και υγιεινό.

Αν δεν έχετε όρεξη να φάτε, μπορείτε να δοκιμάσετε έτοιμα, υψηλής θερμιδικής αξίας ροφήματα.Αυτά είναι διαθέσιμα από οποιοδήποτε φαρμακείο και ορισμένα από αυτά διατίθενται με ιατρική συνταγή.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τμήμα διατροφή και καρκίνος αλλά και στο τμήμα που ασχολείται με την «ανορεξία»

4) Ο πόνος

Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ένα βαρύτατο αίσθημα κόπωσης. Η αναλγητική αγωγή (παυσίπονα), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και έτσι να μειώσει το αίσθημα της κόπωσης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τμήμα «καρκινικος πόνος».

5) Άλλα συμπτώματα του καρκίνου

Άλλα συμπτώματα όπως η δύσπνοιαή η κατακράτηση υγρών, είναι επίσης συχνές αιτίες κόπωσης.Εάν παρουσιάζετε λοίμωξη ή πυρετό, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε αίσθημα κόπωσης.Η αντιμετώπιση των διαφόρων συμπτωμάτων που σας προκαλούν κούραση μπορεί να σας ανακουφίσει. Ενημερώσετε τον ογκολόγο σας για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε.

6) Άλλα ιατρικά προβλήματα

Άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, ο διαβήτης ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, που δεν ήταν εμφανής πριν τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να

έρθουν στο φως κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία.Αυτές οι παθήσεις μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το αίσθημα της κόπωσης.

7) Κυτοκίνες

Οι κυτοκίνες είναι φυσικές πρωτεΐνες των κυττάρων, όπως οι ιντερλευκίνες και οι ιντερφερόνες, οι οποίες συνήθως απελευθερώνονται από τα λευκά αιμοσφαίρια ως απάντηση στη λοίμωξη ή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του οργανισμού να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα και ενεργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν στη ρύθμιση μιας ευρείας ποικιλίας λειτουργιών του σώματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των κυτοκινών είναι συχνά αυξημένα σε άτομα με κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, και αυτά τα υψηλά επίπεδα μπορεί στη πραγματικότητα να προκαλούν πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου συμπεριλαμβανομένης και της κόπωσης.

8) Ψυχολογικές επιπτώσεις του καρκίνου

Το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες, η ένταση καθώς και η αϋπνία συμβάλουν πάντα στην εμφάνιση της κόπωσης.Είναι συχνό φαινόμενο, οι άνθρωποι να παρουσιάζουν

άγχος ή κατάθλιψη μετά τη διάγνωση του καρκίνου.Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα είναι ευκολότερο να τα διαχειριστείτε με την πάροδο του χρόνου και τη σωστή ενημέρωση. Απαιτήστε από τον ογκολόγο σας όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να κατανοήσετε το νόσημα σας και το κατά πόσο και πως η ζωή σας πρόκειται να αλλάξει.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσετε με τον/την σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε, με κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή με ένα στενό φίλο.

Εάν διαπιστώσετε ότι εκτός από τη σωματική σας ενέργεια και η ψυχολογική σας κατάσταση είναι επηρεασμένη, συζητήστε με τον ογκολόγο σας τις πιθανές θεραπείες και άλλους τρόπους αντιμετώπισης.Μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα ψυχολόγο αλλά μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας βοηθήσουν.

Έχουμε περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα μας «ψυχολογία και καρκίνος».

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της κόπωσης είναι η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας. Δυστυχώς, η ακριβής αιτία μπορεί να είναι άγνωστη ή να υπάρχουν πολλαπλές αιτίες.

Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως την αναιμία, τον υποθυρεοειδισμό και άλλα.

Η κόπωση στη καθημερινή σας ζωή

Προγραμματισμός

Ο σωστός προγραμματισμός της καθημερινότητας σας είναι σημαντικός στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Προγραμματίστε την ημέρα σας έτσι ώστε να έχετε χρόνο να ξεκουραστείτε και δώστε προτεραιότητα στις καθημερινές σας ασχολίες που αγαπάτε περισσότερο.

Είναι σημαντικό να είσαστε ρεαλιστές και να καταλαβαίνετε τι μπορείτε να κάνετε, και τι πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθείστε να είστε ήρεμοι και βάλτε στο πρόγραμμά σας αρκετή ξεκούραση και ύπνο, κυρίως μετά από μια αγαπημένη σας δραστηριότητα.Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξεκουράζονται μετά από τα γεύματα.

Είναι επίσης σημαντικό να προγραμματίσετε τις δραστηριότητες σας γύρω από την ημέρα της θεραπεία. Προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας κουράζει η να σας δημιουργεί άγχος για 24 ώρες πριν και μετά τις θεραπείες σας.

Ημερολόγιο

Δημιουργείστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε καθημερινά το επίπεδο της κόπωσης. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς η καθημερινότητα σας, η νόσος ή οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή ή τη θεραπεία σας, επηρεάζει τα επίπεδα της ενέργειας σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας τις ημέρες ή ώρες που συνήθως αισθάνεστε πιο δυνατοί.

Ζητήστε βοήθεια

Ισως χρειαστεί να αποδεχθείτε το γεγονός ότι δεν θα είστε πλέον σε θέση να φέρετε εις πέρας όλα όσα συνηθίζατε να κάνετε.Μπορεί να είναι χρήσιμο να αποφασίσετε αρχικά ποιες δραστηριότητες είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε, τουλάχιστον μέχρι να νιώσετε πιο δυνατοί.

Δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα για το γεγονός ότι πρέπει να ζητάτε συχνότερα τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σας.Υπάρχουν πάντα φίλοι και συγγενείς που θέλουν να βοηθήσουν και τους προκαλεί ευχαρίστηση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που σας αγαπούν και γνωρίζουν ότι θα κάνατε και εσείς το ίδιο για αυτούς.

Αντιμέτωποι με την κόπωση στο σπίτι

Μερικές από τις παρακάτω προτάσεις θα σας βοηθήσουν στις καθημερινές σας εργασίες στο σπίτι. Να θυμάστε ότι η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν και θέλουν να σας βοηθήσουν.

Νοικοκυριό

  • Προγραμματίστε τα καθήκοντα της εβδομάδας με τρόπο ώστε να κάνετε λίγα κάθε μέρα.
  • Ζητήστε από άλλους ανθρώπους να κάνουν τη βαριά εργασία για εσάς, όπου είναι δυνατόν.
  • Αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, χρησιμοποιήστε μια γυναίκα για τις δουλειές το σπιτιού.
  • Χρησιμοποιήστε μια τσάντα για ψώνια με τροχούς για τη μεταφορά των αγορών σας.
  • Κάντε, όπου είναι εφικτό, τις δουλειές σας καθιστοί.
  • Χρησιμοποιήστε ξεσκονόπανα, σφουγγαρίστρες και φαράσια με μακριά λαβή.
  • Ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει τα σκουπίδια έξω από το σπίτι.

Αγορές

Ζητήστε από τους άλλους να κάνουν τα ψώνια σας, ή κάνετε τα ψώνια σας στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου όπου είναι εφικτό.

Οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Κάντε μια λίστα πριν ξεκινήσετε.
  • Γράψτε τη λίστα των αγορών σας βάση του σχεδιαγράμματος του καταστήματος, ώστε να μην κάνετε περισσότερο κόπο από ότι είναι απαραίτητο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καροτσάκι για τα ψώνια και για την στήριξή σας.
  • Χρησιμοποιήστε μια τσάντα για ψώνια με τροχούς.
  • Πηγαίνετε στα καταστήματα σε ώρες που έχει λιγότερο κόσμο
  • Ζητήστε βοήθεια από το κατάστημα ή το σούπερ μάρκετ με τη συσκευασία και τη μεταφορά των αγορών στο αυτοκίνητο σας ή την παράδοση τους απευθείας στο σπίτι.
  • Ψωνίστε με έναν φίλο.

Μαγείρεμα

  • Προσπαθήστε να μαγειρέψετε εύκολα φαγητά.
  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες ποσότητες και συχνότερα
  • Εάν μπορείτε, να κάθεστε, ενώ μαγειρεύετε.
  • Ετοιμάστε επιπλέον ποσότητα φαγητού όταν αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και χωρίστε το σε μερίδες στο ψυγείο ώστε να είναι πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσετε όταν χρειαστεί.
  • Ζητήστε από τους άλλους να μεταφέρουν τα βαριά αντικείμενα στο τραπέζι.
  • Αποφύγετε το σκίψιμο σε χαμηλά ή το τέντωμα σε ψηλά ντουλάπια κατά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων.

Η φροντίδα των παιδιών

Είναι πιθανό κάποιες στιγμές να αισθάνεστε ότι απογοητεύετε ή παραμελείτε την οικογένειά σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για εσάς όταν έχετε παιδιά.

Κανείς δεν θα σας προτείνει να ζητήσετε από άλλους να αναλάβουν την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών σας, αλλά κάποιες στιγμές σίγουρα θα χρειαστείτε βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνουν όλα λίγο πιο εύκολα :

  • Ξεκινήστε εξηγώντας στο παιδί σας ότι αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν θα είστε σε θέση να κάνετε τόσα όσα κανατε παλαιότερα μαζί του - θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά θα ανταποκριθεί και θα καταλάβει.
  • Βάλτε στο πρόγραμμα σας δραστηριότητες με τα παιδιά εντός ή εκτός σπιτιού όπου μπορείτε να είστε καθιστοί ενώ τα παιδιά παίζουν.
  • Χρησιμοποιήστε περισσότερο τα καροτσάκια για παιδιά.
  • Βάλτε τα μεγαλύτερα παιδιά να συμμετέχουν, σε ορισμένες κατάλληλες για την ηλικία τους, δουλειές του σπιτιού.
  • Ζητήστε βοήθεια από άτομα που εμπιστεύεστε για τη μεταφορά των παιδιών σας από και προς το σχολείο ή τη φροντίδα των παιδιών σας τις ημέρες της θεραπείας αλλά και για κάποιες ώρες της εβδομάδας ώστε να έχετε χρόνο να κάνετε πράγματα που σας ξεκουράζουν ή δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν.

Αντιμέτωποι με την κούραση στο χώρο εργασίας

Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία σας λόγω κόπωσης, ή ότι θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτή.

Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει.Μπορεί να προκαλέσει φόβο, ανησυχία και να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς να εργαστούμε.

Πολλοί τύποι καρκίνου μπορούν να θεραπευτούν, αλλά οι εξετάσεις και οι θεραπείες για τον καρκίνο απαιτούν χρόνο στο νοσοκομείο, και τα συμπτώματα του καρκίνου ή οι παρενέργειες της θεραπείας μπορεί να μειώσουν την ικανότητά μας να εργαστούμε.Για μερικούς ανθρώπους αυτό θα είναι προσωρινό, αλλά για άλλους μπορεί να είναι

μόνιμο.Μερικοί άνθρωποι επομένως μπορεί να χρειαστεί να κάνουν προσαρμογές στην εργασία τους, όπως την αλλαγή των ωρών εργασίας ή να εργάζονται από το σπίτι.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες απόψεις σχετικά με την εργασία.

Για μερικούς, είναι το κέντρο της ζωής τους και αισθάνονται έντονα την ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται.Για άλλους, είναι λιγότερο σημαντική και θα την διέκοπταν εάν τους δινόταν μια ευκαιρία.

Για κάποιους, ο καρκίνος και η θεραπεία του θα είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε μετά να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή,

συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας.Για άλλους, είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουν τη ζωή τους και να τη στρέψουν προς μια νέα κατεύθυνση.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ταυτόχρονα με τη θεραπεία, και οδηγούνται έτσι σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.

Άλλοι προσπαθούν να αποκρύψουν την πάθησή τους από τους συναδέλφους και τον εργοδότη τους. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πραγματικά δύσκολο να είναι συνεπείς αλλά και αποδοτικοί όσο στο παρελθόν.

Σίγουρα θα σας βοηθήσει εάν μιλήσετε με τον εργοδότη ή το προσωπικό σας ή τους συναδέλφους σας κάνοντάς τους γνωστό ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνικό διάστημα να απουσιάσετε λόγω των συμπτωμάτων ή της θεραπείας.

Μην πιέζεστε να δουλέψετε εάν είστε πολύ κουρασμένοι, αλλά προσπαθήστε να βρείτε τρόπους ώστε να κάνετε τη δουλειά σας λιγότερο κουραστική. Προσαρμόστε τη δουλειά σας στη νέα πραγματικότητα.

Οι καρκινοπαθείς προστατεύονται από τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει τους εργοδότες από το να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι εργοδότες πρέπει να προβαίνουν σε εύλογες προσαρμογές για τη στήριξη των καρκινοπαθών στο χώρο εργασίας.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Προσαρμογή του ωραρίου εργασίας έτσι ώστε να μπορείτε να μεταφέρεστε από και προς την εργασία σας εκτός ωρών αιχμής.
  • Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να είναι υπομονετικοί και να σας βοηθούν σε κάποιες από τις δύσκολες και απαιτητικές εργασίες σας
  • Βρείτε ένα χώρο στάθμευσης κοντά στο χώρο εργασίας σας
  • Κάντε περισσότερα διαλείμματα που σας επιτρέπουν να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε
  • Εργαστείτε και στο σπίτι, αν αυτό είναι εφικτό
  • Βρείτε μια λιγότερο απαιτητική εργασία εάν αυτή περιλαμβάνει σωματική καταπόνηση ή τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων.

Τρόποι αντιμετώπισης της κόπωσης

Ο ύπνος και η ξεκούραση για την αντιμετώπιση της κόπωσης

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, αν και η κόπωση μπορεί να σας κάνει να αισθανθάνεστε ότι θέλετε να κοιμάστε συνεχώς.

Ένα σχέδιο 10 σημείων που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα την κόπωση

Η ποιότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντική και μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κόπωσης και να περιορίσει την ανάγκη σας να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Κοιμηθείτε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όση ώρα αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη ώστε να αισθανθείτε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, αλλά μην κοιμηθείτε περισσότερο από ότι χρειάζεστε. Το να περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι είναι πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.
  2. Να ασκείστε τακτικά, αν μπορείτε, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
  3. Ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και πάτε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ έτσι ώστε να αποκτήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου.
  4. Μείνετε στην κρεβατοκάμαρά σας μόνο για τον ύπνο. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Αν πρέπει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, πηγαίνετε στο κρεβάτι σας.
  5. Μειώστε το φως και το θόρυβο κατά τις νυκτερινές ώρες καθώς αυτά θα ταράξουν τον ύπνο σας. Ακόμη και περιστασιακοί δυνατοί θόρυβοι (όπως ένα αεροπλάνο ή ένα μηχανάκι) θα επηρεάσει τον ύπνο σας. Εάν η κρεβατοκάμαρά σας έχει θόρυβο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή να την μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο.
  6. Κρατήστε σταθερή τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο. Εάν το δωμάτιό σας είναι είτε πολύ ζεστό είτε πολύ κρύο, ο ύπνος σας μπορεί να επηρεαστεί.
  7. Φάτε ελαφρά πριν την κατάκλιση και περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ κατά τις νυκτερινές ώρες. Η πείνα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Καλό είναι να φάτε κάτι ελαφρύ πριν την κατάκλιση και να πιείτε ένα ζεστό γάλα ή ένα άλλο ζεστό ρόφημα καθώς και να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν διεγερτικά όπως η καφεΐνη, για λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν πιο γρήγορα, ο ύπνος δεν θα είναι καλής ποιότητας και θα διακόπτεται καθώς θα ξυπνάτε συχνά.
  8. Μάθετε πώς ο ύπνος σε διάφορες ώρες της ημέρας μπορεί να σας επηρεάσει. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί αυτό τους βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα, ενώ άλλοι εάν κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολεύονται το βράδυ. Ανακαλύψτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
  9. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Αντί να βρίσκετε στο κρεβάτι στριφογυρνώντας άσκοπα, σηκωθείτε και παρακολουθήσετε τηλεόραση ή διαβάστε ένα βιβλίο σε κάποιον άλλο χώρο. Θα μπορούσατε να ακούσετε ηχητικά βιβλία, τα οποία είναι διαθέσιμα από τα περισσότερα βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να τα κατεβάσετε από το διαδίκτυο. Περιμένετε μέχρι να νιώσετε κουρασμένοι και επιστρέψτε στο κρεβάτι σας.
  10. Κρατήστε ένα σημειωματάριο. Αν ξυπνάτε τη νύχτα και αισθάνεστε ανησυχία, ή κάτι κρατά απασχολημένο το μυαλό σας και σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, γράψτε το σε ένα σημειωματάριο. Συζητήστε αυτές τις ανησυχίες με τους αγαπημένους σας, συγγενείς και φίλους και με τον ογκολόγο σας και ζητήστε τους συμβουλές.

Νοητικές ασκήσεις

Ορισμένες νοητικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Εδώ αναφέρονται μερικές νοητικές ασκήσεις που ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε. Διαρκούν περίπου 10 λεπτά.

  • Προσπαθήστε να θυμηθείτε τους στίχους ενός τραγουδιού ή ένα ποίημα.
  • Κάντε αλφαβητικούς καταλόγους ονομάτων γνωστών σας, από χώρες, από λουλούδια και άλλα.
  • Ξαναζήστε λεπτομερώς μία από τις αγαπημένες σας εμπειρίες.
  • Γράψτε ένα νοητικό γράμμα.
  • Χρησιμοποιήστε μια άσκηση χαλάρωσης (βλέπε παρακάτω). 

Διατροφή και άσκηση για την αντιμετώπιση της κόπωσης

Πραγματοποιώντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης, μπορείτε να βοηθηθείτε ώστε να μειώθούν τα συμπτώματα της κόπωσης.

Διατροφή

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο για το τι και πότε τρώτε κάθε μέρα.
  • Προσπαθήστε να επωφεληθείτε από τις στιγμές που η όρεξή σας είναι καλύτερη.
  • Πίνετε άφθονα υγρά.
  • Αν αλλάξει η γεύση σας, δοκιμάστε διαφορετικά τρόφιμα ή τρώτε τρόφιμα που έχουν την καλύτερη γεύση για εσάς.
  • Ρωτήστε τον ογκολόγο σας για διαιτητικές συμβουλές.
  • Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον ογκολόγο σας να σας παραπέμψει σε έναν διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει χρήσιμες ιδέες και οδηγίες.

Άσκηση

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ώστε να μειώθούν τα συμπτώματα της κόπωσης, οπότε είναι σημαντικό να βάλετε στη καθημερινότητά σας μια ελαφριά και μικρής διάρκειας άσκηση, ακόμη και αν δεν το συνηθίζετε.

Προσπαθήσετε να κρατήσετε, καθημερινά, μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην άσκηση και την ξεκούραση. Για τον καθένα από εμάς αυτή η ισοροπία είναι διαφορετική. Μην ακούτε τους άλλους αλλά κάντε αυτό που αισθάνεστε ότι ταιριάζει σε εσάς.

Μιλήστε με τον ογκολόγο σας πριν αρχίσετε την άσκηση ή πριν αυξήσετε την ένταση ή τη διάρκεια της.Μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το είδος της άσκησης που είναι ασφαλής για εσάς.Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσετε μαζί του οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις συνυπάρχουν, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή παθήσεις των πνευμόνων, καθώς αυτές μπορεί να επηρεάζονται από την άσκηση ή η άσκηση από αυτές.

Γενικές συμβουλές για την άσκηση

  • Προγραμματίστε κάποια δραστηριότητα ή ελαφριά άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.
  • Η τακτική και ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την κούραση καθώς και τη ναυτία και τον έμετο, ενώ σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.
  • Εάν η άσκηση είναι αδύνατη, προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριοι σε καθημερινή βάση.
  • Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας στην άσκηση: πώς αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια ή μετά; Πόσο καλά κοιμάστε μετά ;
  • Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  • Κρατήστε ένα αρχείο των δραστηριοτήτων σας και της άσκησής σας, έτσι ώστε εσείς και ο ογκολόγος σας να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
  • Δώστε στο σώμα σας χρόνο για να ανακάμψει μετά την άσκηση κρατώντας μια ισορροπία μεταξύ δραστηριότητας και ξεκούρασης
  • Μην ασκηθείτε εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, εάν πονάτε, εάν έχετε δύσπνοια ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν.Ενημερώστε τον ογκολόγο σας αν αισθανθείτε αδιαθεσία ή έχετε ανησυχητικά συμπτώματα.

Είναι χρήσιμο να λάβετε συμβουλές σχετικά με την άσκηση από έναν φυσιοθεραπευτή. Αυτός πρέπει να είναι κάποιος με εμπειρία στους καρκινοπαθείς. Ο ογκολόγος σας μπορεί να σας συστήσει τον φυσιοθεραπευτή με τον οποίο θα συνεργαστείτε.

Χρησιμοποιείστε ασκήσεις χαλάρωσης για τη διαχείριση της κόπωσης.

Διαθέστε χρόνο για δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Αυτές σας βοηθούν ώστε να προλαμβάνετε αλλά και να αντιμετώπίζετε την κόπωση. Το άγχος εξαντλεί την ενέργεια σας και σας κάνει να νιώθετε πιο κουρασμένοι.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα νιώθετε πιο αγχωμένοι απ 'ότι συνήθως, από τη στιγμή της διάγνωσης και κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε:

  • Συζητήστε με άλλους για οτιδήποτε σας ανησυχεί.
  • Δοκιμάστε τεχνικές απόσπασης της προσοχής, όπως το διάβασμα, το να συναντηθείτε με φίλους ή να ακούσετε μουσική. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν να ελευθερωθεί το μυαλό σας από ενοχλητικές και ανησυχητικές σκέψεις.
  • Αν μπορείτε, προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που σας δημιουργούν άγχος.
  • Εάν μπορείτε, κάντε τακτική ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι.
  • Μην κλείνεστε στον εαυτό σας !!!

Οι ασκήσεις χαλάρωσης

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν αδύνατο ή πολύ δύσκολο να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, καθώς εκτός του νοσήματος, υπάρχουν και καθημερινές δυσκολίες και υποχρεώσεις που είναι δύσκολο να ξεχαστούν.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης στην καθημερινότητα του, το οποίο επιδεινώνεται κατά πολύ με τη διάγνωση ενός τέτοιου νοσήματος. Ο σκοπός της χαλάρωσης είναι να βοηθήσει τον καθένα μας να περιορίσει την ένταση και να μάθει να την ελέγχει σωματικά και νοητικά. Χωρίς ένταση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα ώριμα, ξεκάθαρα και με μειωμένα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της έντασης (όπως η κόπωση-εξάντληση).

Ειδικές τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από την ένταση και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Υπάρχουν δύο τύποι ασκήσεων χαλάρωσης:

  • Σωματική χαλάρωση, ως τρόπος αντιμετώπισης της έντασης στο σώμα σας. Αυτές περιλαμβάνουν το τέντωμα και τη χαλάρωση διαδοχικά κάθε μέρους του σώματός σας αλλά και ασκήσεις αναπνοής
  • Νοητική χαλάρωση, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε το μυαλό σας. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως σκέψεις (συνήθως εικόνες) που σας βοηθούν να χαλαρώσετε.

Είναι σημαντικό να βρείτε ένα ήσυχο, δροσερό, με χαμηλό φωτισμό, χαλαρωτικό μέρος όπου κανείς δεν θα διαταράξει την ησυχία σας. Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια καλά υποστηριζόμενη θέση. Θα πάρετε το μέγιστο όφελος από αυτές τις τεχνικές, εάν τις επαναλαμβάνετε για 5-15 λεπτά κάθε μέρα.

Μπορείτε να συμβουλευθείτε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε την τεχνική που είναι κατάλληλη για εσάς.

Γρήγορες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το άγχος

Έχει διαπιστωθεί ότι οι παρακάτω γενικές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος, σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης:

  1. Καταγράψτε σε καθημερινή βάση καταστάσεις που σας αγχώνουν και αναλύστε τον δικό σας ρόλο σε αυτές.
  2. Καταστρώστε ένα σύνολο ενεργειών που θα εφαρμόζετε σε μια κατάσταση που πιθανολογείτε ότι θα μπορούσε να σας αγχώσει. Έτσι ελαχιστοποιείτε το άγχος σας όταν συμβεί πραγματικά το υποθετικό σενάριο.
  3. Αν το άγχος προέρχεται από τον τρόπο που σας συμπεριφέρονται συγκεκριμένα άτομα γύρω σας, επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας μαζί τους, δοκιμάζοντας νέες επικοινωνιακές τακτικές.
  4. Αν υπάρχουν άτομα γύρω σας που αντιμετωπίζουν επιτυχώς το δικό τους άγχος, παραδειγματιστείτε από αυτά και εφαρμόστε τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου αντίδρασης τους σε δύσκολες καταστάσεις .
  5. Στην φάση που νιώθετε άγχος προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα που αισθάνεστε ότι μεταβιβάζουν το δικό τους άγχος σε εσάς.
  6. Ξεκινήστε την σωματική άσκηση. Έρευνες απέδειξαν ότι η άσκηση απελευθερώνει ουσίες ικανές να μειώσουν δραστικά το άγχος.
  7. Εισάγετε στην καθημερινότητα σας νέες δραστηριότητες οι οποίες σας προκαλούν τη μέγιστη ευχαρίστηση.
  8. Εφαρμόζοντας τις παραπάνω οδηγίες, προσπαθήστε να επιτύχετε, ωστόσο για κανένα λόγο μην εκλάβετε την προσπάθεια αυτή ως επιπρόσθετο άγχος.
  9. Ορίστε ξεκάθαρα χρονικά διαστήματα 'ηρεμίας' κατά τα οποία θα βρίσκεστε μακριά από κάθε αγχογόνο ερέθισμα .
  10. Αγοράστε βιβλία αυτοβοήθειας σχετικά με το άγχος.

Μιλήστε με τον ογκολόγο σας για την κόπωση

Θα μπορούσατε να προετοιμαστείτε για το επόμενο ραντεβού σας με τον ογκολόγο, γράφοντας οποιεσδήποτε ερωτήσεις θέλετε να του υποβάλλετε. Ποτέ μην ντραπείτε να του ζητήσετε να επαναλάβει και να εξηγήσει ξανά και ξανά κάτι που δεν καταλάβατε. Θα βοηθήσει εάν έχετε έναν συγγενή ή φίλο μαζί σας, καθώς μπορεί να σας είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλα όσα θέλατε να ρωτήσετε αλλά και να μην έχετε εκείνη τη στιγμή την κατάλληλη πνευματική διάυγεια, εάν συνυπάρχει άγχος και έντονη κόπωση.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν πόσο η κόπωση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας και πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι, εκτός εάν την έχουν βιώσει και οι ίδιοι. Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει ο ογκολόγος σας, καθώς το συναντά καθημερινά.

Δείτε τον ογκολόγο σας ως σύμμαχο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αλλά και να εξηγήσετε στους άλλους την ένταση του συμπτώματος αυτού.

Δυστυχώς μερικές φορές οι ιατροί δεν διαθέτουν τον κατάλληλο χρόνο για εσάς, τις απορίες και τους φόβους σας.”

Φροντίστε να έχετε δίπλα σας έναν ογκολόγο που έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να αφιερώσει το χρόνο του σε εσάς. Θα τον χρειαστείτε.

Πείτε του ποιές συγκεκριμένες δραστηριότητες σας φαίνοντε δύσκολες στη καθημερινότητα σας, όπως για παράδειγμα το να ανεβείτε μια σκάλα, το μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο.

Εάν έχετε κρατήσει ένα ημερολόγιο μπορείτε να το πάρετε μαζί σας και να του το δείξετε.

Φροντίζοντας κάποιον που παρουσιάζει κόπωση

Εάν φροντίζετε κάποιον με κόπωση, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να τον βοηθήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Κατανοήστε τους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της κόπωσης διαβάζοντας τις πληροφορίες αυτού του τμήματος.
  • Ενθαρρύνετε τον άνθρωπο αυτό (συγγενή ή φίλο) να χρησιμοποιήσει ένα ημερολόγιο καταγραφής του επιπέδου της κόπωσης και σημειώστε και εσείς πώς η κόπωση επηρεάζει την καθημερινή του ζωή καθώς και το πώς επηρεάζει την δική σας.
  • Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο για να βρείτε τους χρόνους όπου ο άνθρωπος που φροντίζετε έχει περισσότερη ενέργεια για να κάνετε μαζί πράγματα όπως τα ψώνια κ.ά. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτούς τους χρόνους.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε την κόπωση προτρέποντας τον να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου, της διατροφής και της άσκησης του.

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την κόπωση;

Δυστυχώς δεν υπάρχει, προς το παρόν, διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κόπωσης αλλά οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν σκοπό τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της κόπωσης.Για παράδειγμα, εάν η κόπωση είναι το αποτέλεσμα της αναιμίας, οι μεταγγίσεις αίματος ή τα φάρμακα που διεγείρουν το μυελό των οστών να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να βοηθήσουν.