.

                                      Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μακράν ο συχνότερος τύπος καρκίνου.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να ιαθούν εάν ανακαλυφθούν εγκαίρως. Αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντικό το να γνωρίζουμε ποιες αλλαγές πρέπει να προσέχουμε στο δέρμα μας και πότε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός δερματολόγου ή / και ογκολόγου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, καθένας από τους οποίους μπορεί να φαίνεται διαφορετικός στο δέρμα.

Οι δύο πιο συνήθεις καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος σπάνια διασπείρονται σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστάσεις). Συνήθως εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. 

Το μελάνωμα είναι ο τρίτος τύπος καρκίνου του δέρματος. Εάν και ευθύνεται μόνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος, είναι ο πλέον σοβαρός γιατί είναι πολύ πιθανόν να εισβάλλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα (μεταστάσεις).

Και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του μελανώματος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης της φαρμακευτικής ογκολογίας. Τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή τόσο της στοχευμένης θεραπείας όσο και της ανοσοθεραπείας, ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα έχει πενταπλασιαστεί, ενώ με τη συνεχή ανακάλυψη νέων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αν έχετε καρκίνο του δέρματος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του καρκίνου, καθώς επηρεάζει τις θεραπευτικές επιλογές και την πρόγνωση (εξέλιξη).

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποια μορφή καρκίνου του δέρματος αντιμετωπίζετε, ρωτήστε τον ογκολόγο σας, ώστε να μπορείτε να πάρετε τις σωστές πληροφορίες.

Θα αναλύσουμε στη συνέχεια, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση κάθε τύπου καρκίνου του δέρματος ξεχωριστά: