.

Σε αυτή τη σελίδα

Διάγνωση του Βασικοκυτταρικού Καρκινώματος

 

Δείτε επίσης

Παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη και τις επιλογές θεραπείας

Σταδιοποίηση

Θεραπεία

Διάγνωση

Η σχολαστική κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση.

Κλινική εξέταση:

ένας δερματολόγος ελέγχει το δέρμα ολόκληρου του σώματος για παθολογικά (μη φυσιολογικά) ευρήματα παρατηρώντας το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή δερματικών βλαβών ή / και σπίλων.

Δερματοσκόπηση:

είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη διαγνωστική μέθοδος η οποία γίνεται με τη χρήση ενός μικρού φακού, του δερματοσκοπίου χειρός, μέσω του οποίου μπορούμε να διακρίνουμε σε μεγέθυνση δομές και χαρακτηριστικά της εξεταζόμενης βλάβης που δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι.

Βιοψία: 

Η βιοψία δέρματος από τη βλάβη είναι απαραίτητη για την τελική επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Με τη βιοψία δέρματος συλλέγουμε κύτταρα ή δείγματα δέρματος από την επιφάνεια του σώματός.

Το δείγμα που λαμβάνεται με τη βιοψία δέρματος εξετάζεται στο μικροσκόπιο από έναν παθολογοανατόμο και μας παρέχει την τελική διάγνωση.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι βιοψίας δέρματος:

Βιοψία με ξύρισμα (Shave biopsy):

Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο παρόμοιο με ένα ξυράφι για να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα από τα άνω στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα και ένα τμήμα του χορίου). Η βλάβη ξυρίζεται παράλληλα με την επιφάνεια του δέρματος, δεν αφαιρείται ολόκληρη και συνήθως μετά τη διαδικασία δεν χρειάζονται ράμματα.

Βιοψία με κόπτουσα βελόνη (Punch biopsy):

Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα κυλινδρικό εργαλείο, το οποίο περιστρέφεται μέσα στο δέρμα, για να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και βαθύτερων στρωμάτων (επιδερμίδα, το χόριο και επιφανειακό λίπος). Κάποιες φορές ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, μετά από αυτό το είδος βιοψίας, μπορεί να χρειαστούν ράμματα για το κλείσιμο του τραύματος.

Βιοψία με εκτομή (Excisional biopsy):

Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα νυστέρι για να αφαιρέσει μια ολόκληρη μάζα ή μια ολόκληρη περιοχή με δερματική βλάβη, συμπεριλαμβανομένου και υγιούς δέρματος γύρω από τη βλάβη. Το δέρμα τέμνεται κάθετα μέχρι το υποδόριο λίπος ή αφαιρείται και μέρος αυτού. Μετά από τη βιοψία συνήθως χρειάζονται ράμματα για τη σύγκλειση του τραύματος.

Μετά τη βιοψία: 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να κρατήσετε τον επίδεσμο πάνω από το σημείο της βιοψίας μέχρι την επόμενη μέρα. 

Περιστασιακά, το σημείο της βιοψίας μπορεί να αιμορραγήσει αφού φύγετε από το νοσοκομείο. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Εάν συμβεί αυτό, εφαρμόστε άμεση πίεση στην πληγή για 10 έως 20 λεπτά. 

Μετά από κάθε βιοψία μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή ουλή. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν υπερτροφία ουλής ή χηλοειδή. 

Προσπαθήστε να μην χτυπήσετε την περιοχή όπου έγινε η βιοψία ή να κάνετε δραστηριότητες που μπορεί να τεντώσουν το δέρμα. Το τέντωμα του δέρματος θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία του τραύματος ή να διευρύνει την ουλή. 

Η επούλωση του τραύματος μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Φροντίδα τραύματος στο σπίτι: 

1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν αγγίξετε το σημείο της βιοψίας.

2. Πλύνετε την περιοχή της βιοψίας με σαπούνι και νερό. Εάν η βιοψία έγινε στο τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιήστε σαμπουάν. 

3. Ξεπλύνετε την περιοχή καλά.

4. Στεγνώστε την περιοχή με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα.

5. Καλύψτε την περιοχή με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται.

Συνεχίστε την τοπική περιποίηση του τραύματος μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα.