.

Καρκίνος παγκρέατος

Το Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος και αποτελείται από δύο είδη ιστών (μοίρες) με διαφορετικές λειτουργίες:

•            την εξωκρινή μοίρα του παγκρέατος η οποία εκκρίνει πεπτικά ένζυμα στο πεπτικό σύστημα, τα οποία βοηθούν στην διάσπαση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε (των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων) και την   απορρόφηση τους από το λεπτό έντερο, και

•        την ενδοκρινή μοίρα του παγκρέατος που εκκρίνει το γλυκογόνο και την ινσουλίνη στη κυκλοφορία του αίματος με σκοπό τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Το πάγκρεας βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς και συγκεκριμένα στην "αγκαλιά" του δωδεκαδακτύλου (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου), στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι και αρχίζει το λεπτό έντερο.

Έχει μήκος περίπου 15 cm και σχήμα αποπλατυσμένου αχλαδιού.

Διακρίνονται 4 τμήματα στο πάγκρεας: Το διογκωμένο τμήμα του ονομάζεται κεφαλή, το ενδιάμεσο αυχένας, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται σώμα και το στενότερο ουρά.

Εντός του οργάνου βρίσκονται δύο «σωλήνες», ο κύριος παγκρεατικός πόρος και ο εφεδρικός ή δευτερεύων ή πόρος του Santorini, οι οποίοι μεταφέρουν το παγκρεατικό υγρό με τα ένζυμα που περιέχει, μέχρι το λεπτό έντερο.

Στο πάγκρεας καταλήγουν σημαντικοί κλάδοι νεύρων οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στον πόνο. Αυτό εξηγεί τον έντονο πόνο που συνοδεύει παθήσεις του οργάνου, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αφορούν τον καρκίνο της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, τον πιο συχνό τύπο παγκρεατικού καρκίνου, γνωστός ως αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος.

Ένας άλλος τύπος όγκου του παγκρέατος αναπτύσσεται στην ενδοκρινή μοίρα. Αυτοί οι όγκοι είναι σπάνιοι και ονομάζονται νευροενδοκρινείς όγκοι (NETs). Η διάγνωση και θεραπεία αυτών των όγκων διαφέρει από τη διάγνωση και θεραπεία των όγκων της εξωκρινούς μοίρας που περιγράφονται παρακάτω.