.

Σε αυτή τη σελίδα

Η διατροφή μετά τη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος 

Πώς ο καρκίνος του παγκρέατος επηρεάζει τη διατροφή σας 

Τα διατροφικά προβλήματα 

Θεραπεία υποκατάστασης των παγκρεατικών ενζύμων 

Διατροφή και καρκίνος του παγκρέατος 

Η διατροφή μετά τη χειρουργική επέμβαση

Διαβήτης (λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας του παγκρέατος) και διατροφή

Η διατροφή μετά τη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος. Η ίδια η ασθένεια, μαζί με τις θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, μπορούν  να αλλάξουν την ικανότητα του σώματός σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Αν και αυτή η ιστοσελίδα παρέχει γενικές συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των διατροφικών θεμάτων στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, θα είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για τις δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες.

Πώς ο καρκίνος του παγκρέατος επηρεάζει τη διατροφή σας

Η κύρια λειτουργία του παγκρέατος είναι να παρέχει :

•             πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση  των τροφίμων και

•             ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη για τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να επηρεάσει αυτή τη λειτουργία και να οδηγήσει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος μειώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

Οι θεραπευτικές επιλογές όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του παγκρέατος, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν, εκτός από τη μειωμένη φυσιολογική λειτουργία του παγκρέατος, διατροφικά προβλήματα με μείωση της όρεξης, ναυτία και έμετο, διάρροια και αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση.

Τα διατροφικά προβλήματα περιλαμβάνουν

•          Κακή πέψη των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Αυτό προκαλείται από την έλλειψη πεπτικών ενζύμων τα οποία βοηθούν στη διάσπαση του φαγητού μας και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Αυτό ιατρικά είναι γνωστό ως “δυσαπορρόφηση”.

Βασικό σύμπτωμα της δυσαπορρόφησης είναι η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου με ανοιχτόχρωμα κόπρανα που μπορεί να επιπλέουν στο νερό της λεκάνης καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι δύσοσμα.  Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, μετεωρισμό και απώλεια βάρους.

•          Ανορεξία και απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους είναι ένα κοινό πρόβλημα και συχνά προκαλείται από την κακή απορρόφηση  σε συνδυασμό με την ανορεξία.

•           Ναυτία, έμετο και διάρροια

•          Ο ίκτερος (η κίτρινη απόχρωση του δέρματος και του σκληρού χιτώνα των ματιών λόγω αυξημένων επιπέδων της  χολερυθρίνης στο αίμα ως αποτέλεσμα της απόφραξης του χοληδόχου πόρου από τον όγκο) μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης, μεταβολές της γεύσης, ναυτία, έμετο και στεατόρροια (λιπαρές, δύσοσμες, μεγάλες σε όγκο και αριθμό, πολτώδεις κενώσεις). Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν όταν η ίκτερος αντιμετωπίζεται.

•           Διαβήτη, που παρουσιάζεται καθώς το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Δυσαπορρόφηση

Τι προκαλεί δυσαπορρόφηση;

Μία απόφραξη του παγκρεατικού πόρου που μπορεί να προκαλείται από τον όγκο ή λόγω της αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παγκρέατος κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στη ροή και την ποσότητα του παγκρεατικού υγρού. Το παγκρεατικό υγρό περιέχει ένζυμα (πρωτεάση, λιπάση, αμυλάση) που συμμετέχουν στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όπως το λίπος, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες.

Χωρίς τα πεπτικά ένζυμα, η τροφή περνά μέσα από το πεπτικό σύστημα χωρίς να διασπαστεί και να απορροφηθεί. Αυτό είναι ιατρικά γνωστό ως δυσαπορρόφηση.

Διαφορετικά ένζυμα διασπούν διαφορετικά είδη τροφίμων:

Οι πρωτεΐνες διασπώνται από τις πρωτεάσες

Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες διασπώνται από την αμυλάση

Τα λίπη διασπώνται από την λιπάση

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης;

Μερικά από τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης περιλαμβάνουν:

•           Συνεχή απώλεια βάρους παρά την καλή όρεξη και πρόσληψη τροφής.

•        Ανοιχτόχρωμα και μαλακά κόπρανα που επιπλέουν στη λεκάνη της τουαλέτας και είναι ένδειξη ότι το λίπος δεν αφομοιώνεται σωστά. Είναι επίσης αρκετά δύσοσμα και οι κενώσεις πιο συχνές.

•           Φούσκωμα και κοιλιακός πόνος μετά από την κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και πατάτες), αποτέλεσμα του ότι δεν απορροφώνται σωστά.

•           Μυϊκή αδυναμία και απώλεια βάρους.

•           Μετεωρισμός (εντερικά αέρια και φούσκωμα).

Θεραπεία υποκατάστασης των παγκρεατικών ενζύμων

Τι είναι τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων;

Η θεραπεία υποκατάστασης των παγκρεατικών ενζύμων περιλαμβάνει τη λήψη των πεπτικών ενζύμων που χρειάζεστε, υπό τη μορφή δισκίου (κάψουλας). Όλα τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων περιέχουν παγκρεατίνη, ένα μίγμα παγκρεατικών ενζύμων, (λιπάση, αμυλάση και πρωτεάση). Αυτά βοηθούν στην πέψη των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Η δόση ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την τροφή που καταναλώνετε. Μια δόση έναρξης είναι συνήθως 50.000 έως 75.000 μονάδες λιπάσης με ένα γεύμα και 25.000 μονάδες με ένα σνακ.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στο εμπόριο. Συνήθως , στους ενήλικες χρησιμοποιούνται κάψουλες των  25.000 μονάδων.

Οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν 2 με 4 κάψουλες των 25.000 ανά γεύμα. Μην σας ανησυχεί η υψηλή περιεκτικότητα σε μονάδες καθώς ο αριθμός σχετίζεται με την ποσότητα των μονάδων λιπάσης που περιέχει. Ένα υγιές πάγκρεας απελευθερώνει περίπου 720.000 μονάδες λιπάσης κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος!

Πώς θα πρέπει να πάρω τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων;

Η δόση που θα λάβετε θα πρέπει να είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη διάσπαση και την απορρόφηση των συστατικών που εμπεριέχονται στη καθημερινή σας διατροφή. Ο ογκολόγος σας ή ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Θα ξεκινήσετε αρχικά με μια χαμηλή δόση η οποία θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τα συμπτώματά να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

Οι κάψουλες πρέπει να λαμβάνονται με τη τροφή, άμεσα, δηλαδή με την πρώτη μπουκιά φαγητού ώστε να αναμειγνύονται με την τροφή στο στομάχι. Κυρίως γεύματα, σνακ, ακόμα και ένα ποτήρι γάλα πρέπει να συνοδεύεται από τη λήψη συμπληρωμάτων παγκρεατικών ενζύμων.

Οι κάψουλες πρέπει να καταπίνονται με ένα δροσερό ή κρύο ποτήρι νερό. Η κατάποση τους με ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα τους καθώς τα ένζυμα καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι κάψουλες πρέπει να καταπίνονται ολόκληρες και δεν πρέπει να συνθλίβονται ή να μασώνται. Εάν το γεύμα διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε τις μισές κάψουλες στην αρχή και τις άλλες μισές στη μέση του γεύματος σας.

Εάν σταματήσετε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων με κάθε γεύμα ή σνακ, τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης θα επανεμφανιστούν.

Πότε δεν πρέπει να λαμβάνετε τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων:

•             Με άδειο στομάχι.

•             Με ροφήματα όπως τσάι ή καφέ ακόμα και εάν περιέχουν λίγο γάλα, χυμούς φρούτων ή ανθρακούχα ποτά.

•             Εάν τρώτε μικρές ποσότητες φρούτων φρέσκων ή αποξηραμένων, λαχανικών, καραμέλες, τσίχλες, μέντες.

•             Εάν τρώτε μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής, όπως ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα ή ένα μπισκότο.

Πώς λειτουργούν τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων;

Η κάψουλα παγκρεατικών ενζύμων καταπίνεται και μαζί με την τροφή καταλήγει στο στομάχι. Στο στομάχι η κάψουλα διασπάται και οι κόκκοι που βρίσκονται μέσα σε αυτή και που περιέχουν τα ένζυμα, απελευθερώνονται.

Τα ένζυμα αναμειγνύονται με την τροφή και ενεργοποιούνται στο λεπτό έντερο, διασπώντας τη τροφή και επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά της να απορροφηθούν.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

•             Τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων αλλοιώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

•             Αποθηκεύστε τις κάψουλες σε θερμοκρασία δωματίου (δεν χρειάζεται να είναι στο ψυγείο).

•             Μην αποθηκεύετε τις κάψουλες σε ζεστά μέρη, όπως κοντά σε καλοριφέρ ή στο αυτοκίνητο και μην τις μεταφέρετε βάζοντάς τες στις τσέπες του παντελονιού.

•             Ποτέ μην καταναλώνετε τις κάψουλες με ζεστά ροφήματα.

•             Μεταφέρετε τον αριθμό των καψουλών που χρειάζεστε σε ένα κουτάκι για χάπια ή μικρό φιαλίδιο, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρετε ολόκληρη τη συσκευασία μαζί σας.

Πρέπει να περιορίσω τη διατροφή μου;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να περιορίσετε τη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή και να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος.

Σε κάποιους, ορισμένες τροφές, ειδικά αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της κινητικότητας του εντέρου με τα κόπρανα να γίνονται δύσοσμα και μαλακά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι απαραίτητη η προσαρμογή της δόσης των παγκρεατικών ενζύμων.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να ωφελήσουν εκείνους που έχουν χάσει πολύ βάρος ή με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Μπορώ να αλλάξω τη δόση των παγκρεατικών ενζύμων μόνος μου;

Αν και με τον ογκολόγο ή τον διαιτολόγο-διατροφολόγο σας θα συζητήσετε για το ποια δόση είναι η καλύτερη για εσάς, εσείς θα είστε ο καλύτερος και άμεσος  παρατηρητής των συμπτωμάτων, έτσι ώστε συχνά θα πρέπει να προσαρμόζετε  τη δόση σας.

Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε επίμονο φούσκωμα με κόπρανα μαλακά και δύσοσμα ή παρά του ότι τρέφεστε φυσιολογικά δεν μπορείτε να πάρετε βάρος θα χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση σας.

Επίσης, η δόση μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με το γεύμα. Εάν  καταναλώνετε ένα γεύμα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα πρέπει να πάρετε περισσότερες κάψουλες. Ο ογκολόγος ή ο διαιτολόγος-διατροφολόγος σας θα σας έχει εξηγήσει πώς θα κάνετε αυτή τη προσαρμογή.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια δόση θα πρέπει να πάρετε, επικοινωνήστε με τον ογκολόγο ή το διαιτολόγο- διατροφολόγος σας.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να πάρω τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων;

Αν το πάγκρεας έχει καταστραφεί από τον καρκίνο ή έχει αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων για πάντα.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία και κοιλιακή δυσφορία. Αυτά συνήθως υποχωρούν με τη πάροδο του χρόνου.

Ενημερώσετε τον ογκολόγο σας εάν παρουσιάσετε σοβαρή διάρροια.

Τι γίνεται αν έχω δυσκολία να καταπιώ τις κάψουλες;

Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό να ανοίξετε την κάψουλα και να ανακατέψετε τους πολύ μικρούς κόκκους που περιέχονται σε αυτή (μην τους λιώσετε) σε ένα όξινο πολτό φρούτου όπως το μήλο ή σε γιαούρτι. Αυτό το μείγμα θα πρέπει να καταπίνεται αμέσως, χωρίς να το μασήσετε.

Είναι επίσης δυνατό να ζητήσετε από τον ογκολόγο σας να σας συνταγογραφήσει μια κάψουλα χαμηλότερης δόση η οποία είναι και μικρότερη σε μέγεθος και πιο εύκολο να την καταπιείτε. Ωστόσο, σε αυτή τη περίπτωση για να πάρετε την απαιτούμενη δόση, θα πρέπει να λάβετε περισσότερες κάψουλες.

Διατροφή και καρκίνος του παγκρέατος

‘Όπως προαναφέρθηκε, οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος παρουσιάζουν σχεδόν πάντα απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται τόσο στην δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών λόγω της μειωμένης παραγωγής των παγκρεατικών ενζύμων όσο και στη καταβολική επίδραση της νόσου.

Συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας:

•            Τρώτε μικρά γεύματα και συχνά (κάθε 2-3 ώρες).

•            Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα σας όταν είστε πιο πεινασμένοι.

•            Φάτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί και φασόλια, φακές ή άλλα όσπρια).

•            Προσθέστε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα βασικά σας γεύματα, όπως γάλα, κρέμα, σάλτσες, πουρέ πατάτας.  

•            Προσθέστε τυρί σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά και ψητά φασόλια.

•            Προσθέσετε μέλι σε δημητριακά, φρούτα και ροφήματα.

•           Υπάρχουν διατροφικά συμπληρώματα στο εμπόριο που μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό των καθημερινών θερμιδικών αναγκών σας. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να συνταγογραφηθούν και είναι δωρεάν για τους καρκινοπαθείς.

Τα συμπληρώματα διατροφής  χρησιμοποιούνται με σκοπό να συμπληρώσουν τη διατροφή σας και όχι να την αντικαταστήσουν

Αυτές οι αλλαγές ή προσθήκες στη καθημερινή σας διατροφή θα βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος και τη δύναμή σας, αν και στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δυσάρεστες εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη.

Η διατροφή μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση θα σας ζητηθεί να μην φάτε για λίγες ημέρες.  Στη συνέχεια θα σας δοθεί αρχικά μόνο νερό ενώ θα ακολουθήσει μια σταδιακή εισαγωγή ελαφριάς διατροφής και μετά από μερικές ημέρες, μια κανονική διατροφή. 

Όταν είστε σε θέση να φάτε φυσιολογικά θα σας συνταγογραφηθούν τα συμπληρώματα παγκρεατικών ενζύμων τα οποία θα βοηθήσουν στη διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όπως των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Ο ογκολόγος και ο διατροφολόγος σας θα σας εξηγήσουν πως θα τα πάρετε.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, μέχρι να είστε σε θέση να έχετε μια κανονική διατροφή και αυτό γιατί θα προκαλέσουν συσσώρευση αερίων, “φούσκωμα”   το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο μετά από μια τέτοια επέμβαση ή και να  μειώσουν την όρεξή σας.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον διατροφική υποστήριξη με συμπληρώματα διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή τα συμπληρώματα υψηλής ενεργειακής αξίας που θα τους βοηθήσουν να ανακάμψουν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας και μόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ογκολόγο σας ή σε έναν διαιτολόγο για ατομικές συμβουλές.

Ο ογκολόγος ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει και να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης υψηλής θερμιδικής αξίας. Αυτό θα σας ενισχύσει ημέρα με την ημέρα και θα σας δώσει τις απαραίτητες θερμίδες και πρωτεΐνες για ταχύτερη ανάρρωση και ανάκτηση των δυνάμεων. 

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε ο οργανισμός σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τρώτε μικρότερα γεύματα και συχνότερα, με πολλά μικρά σνακ και υψηλής ενεργειακής αξίας ροφήματα ανάμεσα στα γεύματα.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι παίρνετε αρκετή ενέργεια και πρωτεΐνες από τα τρόφιμα σας και για αυτό το λόγο προσπαθήστε να αποφύγετε τα υδαρή φαγητά όπως σούπες, τα πολλά φρούτα και λαχανικά και τη κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων. 

Προτεινόμενη διατροφή μετά την πλήρη ανάρρωση από την επέμβαση και αφού έχετε αρχίσει να τρέφεστε κανονικά:

Πρωινό:

•          Μικρό μπολ βρώμης (προσθέτετε κρέμα, μαρμελάδα ή μέλι)

•          Μικρό ποτήρι χυμό φρούτων

•          Πλήρες γιαούρτι

•          Αυγά ομελέτα προσθέτοντας πλήρες γάλα

•          Μικρό μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα

•          Smoothies (τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης όλων αυτών των υλικών είναι ένα αφρώδες και παχύρρευστο ρόφημα που άλλοτε μοιάζει με πουρέ φρούτων και άλλοτε με μιλκσέικ)

Κυρίως γεύματα :

•             Μικρό κομμάτι κόκκινο κρέας με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά

•             Μικρή ποσότητα λαχανικών με πολύ ελαιόλαδο

•             Ψάρι με σάλτσα

•             Κιμά με ζυμαρικά ή πουρέ πατάτας

•             Ζυμαρικά με σάλτσα

•             Ψητή ή βραστή πατάτα με τυρί, τόνο και μαγιονέζα

•             Όσπρια

•             Ομελέτα με γάλα πλήρες σε λιπαρά και βούτυρο

•             Κρεμώδη σούπα με κρέμα γάλακτος, κρουτόν και βούτυρο

•             Παγωτό με σιρόπι

•             Κέικ με γλάσο

•             Μους

•             Κρέμα καραμελέ

Σνακ:

•             Πλήρες και κρεμώδες γιαούρτι 

•             Μικρό κομμάτι κέικ

•             Μπισκότα

•             Ένα ποτήρι πλήρες γάλα

•             Τηγανίτες με βούτυρο

•             Κουλουράκι ή ψωμί με μαρμελάδα ή τυρί

•             Πατατάκια

•             Σοκολάτα

•             Τυρί και μπισκότα

•             Αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Ροφήματα:

•             Ζεστή σοκολάτα (με βάση το γάλα ή την κρέμα γάλακτος)

•             Χυμό φρούτων

•             Καφέ με γάλα ή κρέμα γάλακτος

Διαβήτης (λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας του παγκρέατος) και Διατροφή

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη πριν ή μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ογκολόγο σας για την πιθανότητα να αναπτύξετε διαβήτη και πως θα το αντιμετωπίσετε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν αγωγή υπό μορφή δισκίων για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν ενέσεις ινσουλίνης για να αντικαταστήσουν την ινσουλίνη που δεν μπορεί πλέον να παράγει το πάγκρεας.

Ο ογκολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει να δείτε έναν ενδοκρινολόγο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το διαβήτη, θα σας δώσει βοήθεια και συμβουλές σχετικά με τις ενέσεις ινσουλίνης ή τα χάπια αλλά και για την κατάλληλη διατροφή.

Εάν μετά τη χειρουργική επέμβαση παρουσιάσετε συμπτώματα του διαβήτη, όπως πείνα και κόπωση αυξημένη συχνότητα και ποσότητα ούρησης, συχνότερη και εντονότερη δίψα, ξηροστομία και γρήγορη απώλεια βάρους επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας.

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη;

Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κοντά στα φυσιολογικά

•             μια καλή, ισορροπημένη και θρεπτική υγιεινή διατροφή,

•             τα φάρμακα κατά του διαβήτη και

•             η σωματική δραστηριότητα-άσκηση.

Αυτό όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη διατήρηση του βάρους και της ποιότητας ζωής σας.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ των διαιτητικών αναγκών για την αντιμετώπιση του διαβήτη και εκείνων που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας και να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες ενός μη λειτουργικού παγκρέατος.

Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστεί η στενή συνεργασία του ογκολόγου, του ενδοκρινολόγου και του διατροφολόγου.

Καμία τροφή από μόνη της δεν θα σας προμηθεύσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός. Καλή διατροφή σημαίνει μια ισορροπημένη ποικιλία τροφίμων.

Είναι σημαντικό να τρώτε τροφές από κάθε διατροφική ομάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα τρόφιμα χωρίζονται σε πέντε κύριες ομάδες:

1.            Φρούτα και λαχανικά

2.            Δημητριακά ολικής αλέσεως, τα δημητριακά και το ψωμί (σιτάρι, ρύζι, βρώμη)

3.            Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

4.            Κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς

5.            Λίπη, έλαια και σάκχαρα

Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι θα τρώτε τακτικά ένα συνδυασμό των διαφόρων τροφίμων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Το να τρώτε μικρά γεύματα και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητο και για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπόνται σε γλυκόζη που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα σας

ως καύσιμο. Επιλέξτε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που διασπώνται με αργό ρυθμό στον οργανισμό, άρα δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο. Αυτοί θα επηρεάσουν λιγότερο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας με πληρέστερη αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως:

Το είδος του τροφίμου

Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει. Για αυτό, τα προϊόντα ολικής αλέσεως ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τα λευκά. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται και από την ποικιλία του τροφίμου. Για παράδειγμα το λευκό ρύζι έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μπασμάτι.

Η παρουσία φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης κι έτσι μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου και ενός γεύματος. Για παράδειγμα, τα φρούτα ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με τους χυμούς τους, όπως και ένα γεύμα το οποίο συνοδεύεται με σαλάτα σε σχέση με εκείνο που δεν περιέχει λαχανικά.

Το επίπεδο ωρίμανσης των τροφίμων

Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι καρποί, τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν. Για παράδειγμα, μια πολύ ώριμη μπανάνα ανεβάζει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος από μια αγουρωπή.

Ο χρόνος μαγειρέματος

Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν. Για παράδειγμα, τα παραβρασμένα ζυμαρικά σε σχέση με τα al dente ζυμαρικά έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνουν πιο πολύ το σάκχαρο του αίματος. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια.